Публикация

В подкрепа на борбата с рака на маточната шийка

В публикация на шведския журнал Medical Weekly се подчертава необходимостта от преосмисляне на течно-базираната цитонамазка като скринингов метод за рак на шийката, при жени на или над 30 години.


За целта са анализирани данните от 4 независими рандомизирани проучвания в Швеция, Холандия, Англия и Италия, разглеждащи HPV теста като алтернативен метод за превенция на рака на шийката на матката.

Данните обхващат период от близо 6,5 години и включва повече от 175 000 жени. Авторите установяват, че използването на HPV тест предлага 60-70% по-висока ефективност от цитонамазката и че провеждането му през 5-годишни интервали е значително по-безопасно за здравето на пациентките от цитонамазките на всеки 3 години.

Естествените действия последващи този анализ са незабавни и глобални – внесено е предложение сред световните и националните специалисти за промяна на скрининговия модел, както и удължаване интервала между изследванията. Многожество други изследвания демонстрират, че HPV тестът е по-ефективен, поради което редица развити държави го използват като самостоятелен метод за профилактика. Страните, прилагащи превантивни програми, могат да въведат новите промени сравнително бързо за разлика от тези, в които такива програми липсват. В Холандия, например, HPV тестът вече се използва като основен скринингов метод.

Авторите от проучването са единодушни, че в здравеопазването се извършва преход от един добър тест (цитонамазка) към още по-добър (HPV тест), който е доказано по-ефективен в борбата срещу рака на шийката на матката.

Тъй като Националната здравноосигурителна каса на България към момента не изплаща разходите за ДНК тестове за HPV, можете да се възползвате от ваучер за отстъпка от цената на Digene HPV теста – тестът, който през последните години е спасил милиони жени по света. Вземете своя ваучер от тук и заповядайте в ДКЦ „Асцендент“.

Коментари