Публикация

Червен, жълт и зелен код в спешната помощ - вижте колко време ще се чака

Новият стандарт определя спешността на пациентите и регламентира времето за идване на екип на Спешна помощ


Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути.

Здравният министър д-р Петър Москов разписа новия стандарт за спешната помощ, според който екипите на Спешна помощ ще пристигат при пациентите за определено време според състоянието им. То пък ще бъде обозначавано с кодове. За да бъде определен кодът, диспечерите на спешния телефон 112 ще разполагат с таблици с над 550 въпроса.

Червен код - линейката ще стига до пациента с пряка опасност за живота (като инфаркт, инсулт, изпадане в безсъзнание) до 8 минути.

Жълт код - Тези пациенти ще чакат между 8-20 минути. Това са болни, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност за живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение.

Зелен код - от 20 до 120 минути. Това са пациенти с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние.

Коментари