Публикация

Родителската намеса в живота на учениците трябва да е с мярка


Понякога е добре родителите да се застъпват за децата си пред учителите, но има един момент, когато децата трябва сами да поемат тази роля.

Това е становището на професора по педиатрия д-р Кен Холър от медицинския университет в Сейнт Луис.
Според него, това е единственият начин децата да придобият необходимия опит, за да могат да се грижат за себе си, когато пораснат.

Проф. Холър отбелязва, че прекалено грижливи родители винаги е имало, но в днешно време те като че ли имат самочувствието да упражняват повече контрол върху учителите, възпитателите и други авторитети, които имат важна роля в развитието на техните деца.

Задаването на въпроси не е лошо нещо, стига родителите да са готови да изслушват и да има истински диалог, посочва той. Превръщането на диалога в безкомпромисни искания обаче, пречи на порастването на детето и неговата способност да разчита на себе си.

Проф. Холър предлага на родителите няколко съвета:

- Окуражавайте децата си да обсъждат с вас проблемите си, но им давайте възможност да предлагат варианти за самостоятелни решения. Справянето с различни проблеми помага на децата да се учат и израстват.

- Не започвайте спорове за оценките, дисциплината, постовете в спортните отбори и отношенията със съучениците на децата си. Вместо това, родителите трябва да помагат на децата да се справят с проблемите, като ги попитат какво би трябвало да се предприеме и ги накарат да предложат възможни решения.

- Когато децата си пишат домашните, бъдете на разположение за техните въпроси и за разясняване на инструкциите, но не им давайте готовите отговори и не им пишете домашните, дори и ако задачите са прекалено трудни.
 
- Уважавайте графика на учителите и си уговаряйте предварително срещите с тях. Ако искате да участвате в училищните работи, попитайте учителя с какво бихте били полезни за класа.

- Учете децата си да уважават авторитета на учителите. Не критикувайте възпитателите, не нарушавайте техните правила и не оневинявайте децата си пред тях.

- Децата трябва да знаят, че са отговорни и длъжни да поемат последствията от действията си. Те трябва да се научат да си пишат домашните работи, да учат и да спазват задълженията си. 

- Ако смятате, че детето ви е жертва на някакъв натиск, обсъдете проблема с него и се опитайте да разберете истината. Старайте се да не се намесвате, ако детето не е в опасност.

Родителите са длъжни да подготвят децата си да пораснат като отговорни и способни хора. Намалявайте намесата си постепенно и дайте възможност на децата си да живеят собствения си живот.

Коментари