Публикация

Безплатни измервания на костната плътност


Безплатни прегледи за измерване на костната плътност (дензитометрия) ще се извършват в медицински център „Асцендент” в София от 15 октомври, като всяка седмица ще бъдат преглеждани около 30 жени.

Целта на кампанията, която ще продължи до средата на ноември, е превенция и ранна диагностика на остеопорозата.
Известно е, че това заболяване води до промени в костите, като протича без осезаеми симптоми. Затова често се стига до тежки счупвания без пациентите да подозират, че имат здравословен проблем. За предотвратяването на подобни инциденти особено важна е ранната диагностика.

В практиката на Световната здравна организация са определени 4 категории за оценка на костната плътност: нормална, остеопения, остеопороза и тежка остеопороза.
При остеопенията костната плътност е намалена, но в по-малка степен, отколкото при остеопорозата.

На пациентките, при които е установена остеопороза, се назначава таблетно или венозно лечение. В случаите на остеопения превантивно се дават калций и витамин D.
Тъй като ранното диагностициране е особено важно за резултатите от терапията, специалистите препоръчват профилактични прегледи за жените над 45-годишна възраст.

Някои заболявания - захарен диабет, базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и др. могат да доведат до развитие на остеопороза и в по-ранна възраст. Наследствеността и по-фината скелетна конструкция също са рискови фактори.

Безплатните измервания на костната плътност ще се извършват в център „Асцендент”, на ул. „Бачо Киро” 47, след предварително записване на тел. 9839494.

 

Коментари