Публикация

Възрастта на родителите влияе на интелекта на децата

Добре ли е майка ти да е по-голяма от баща ти? Отговорът е "Да", поне за твоят коефициент на интелигентност! Това показва изследване, проведено в САЩ, чиито резултати бяха обобщени от Австралииска организация през 2009г.


Според данните, деца, родени от по-възрастни майки с по-млади бащи имат по-високо IQ от децата, родени от бащи, които са по-стари. Тези факти са малко изненадващи, тъй като в съвременния свят е възприето майката да е по-млада от бащата.

От друга страна стандартната логика е, че по-възрастните родители ще са в по-голяма степен социално адаптирани, по-стабилни и ще имат по-висока грамотност и образователно ниво, отколкото по-младите родители, което предполага и по-високо ниво на интелигентност на децата им. Но фактите от проучването показват, чедействително при по-възрастните майки нараства шансът за по-умни деца, докато при по-възрастните бащи - тенденцията е обратна.

Д-р Джон Макграт, психиатър и епидемиолог в Института Queensland Brain в Бризбейн, Австралия, един от авторите на изследването, казва: "Това, което ние виждаме за поколението на възрастните майки вероятно се задвижва от разбираеми социално-културни фактори. Но фактът, че ние виждаме обратната зависимост за възрастта на бащите е потресаващо. "

В проучването са включващо повече от 33 000 деца в САЩ, като са взети оценки за резултатите им в тестове за интелигентност на възраст 8 месеца, на 4 и на 7-годишна възраст. В крайната оценка са взети под внимание възрастта на родителите и социалната принадлежност. Обощените резултати показват, че децата с по-възрастни бащи са показали по-ниски резултатите на различните тестове в сравнение с тези с по-възрастни майки.

Прочетете цялата статия тук:

http://humanslaboratory.blogspot.bg/

Коментари