Публикация

miR-7 потиска развитието на рак на стомаха

Проучване публикувано в сп.The Journal of Cell Biology разкрива, че miR-7 потиска развитието на рак на стомаха чрез инхибиране на ключов сигнален път, както и че този защитен механизъм е изложен на риск от можещата да причини рак бактерия H. Pylori.


Проучване публикувано в сп.The Journal of Cell Biology разкрива, че miR-7 потиска развитието на рак на стомаха чрез инхибиране на ключов сигнален път, както и че този защитен механизъм е изложен на риск от можещата да причини рак бактерия H. Pylori. По този начин евентуалното намиране на лекарствени средства способни да индуцират miR-7 могат да се окажат ефективно лечение срещу развитието на рак на стомаха.

Ракът на стомаха е четвъртия най-често срещан рак и третия по водеща причина за смъртните случаи в световен мащаб, според Националния институт по здравеопазване (National Institutes of Health ). miR-7, който вероятно намалява риска от рак на стомаха, може да спре разпространението на раковите клетки към други тъкани чрез инхибиране на специфичен рецептор на растежен фактор (наречен IGF1R). Дали miR-7също потиска най-ранните стадии на рака на стомаха, все още не е известно.

Дай-Минг Фан и колегите му установили, че miR-7 директно прицелва гените RELA и FOS, които кодират протеини, участващи в про-онкогенните NF-кВ и AP-1,предствляващи сигнални пътища. В рака на стомаха при хора, ниските нива на miR-7корелират с повишените такива (нива) на RELA и FOS -протеини и слабата преживяемост на пациентите. Повишаване нивата на miR-7 пък намаляват нивата на експресия на RELA и FOS и потискат растежа на тумора при мишки.

Изследователите открили, че както директното потискане на RELA-експресията, miR-7може да контролира протеиновата активация чрез насочване (таргетиране) на киназата (IKK?) в пътя NF-kB. И все пак, същия този път е бил в състояние сам да репресират miR-7 , което показва, че miR-7 е неспособна да ограничи дейността наRELA, ако пътя NF-kB е бил силно активиран.

Хроничната инфекция с H. Pylori е основен рисков фактор за развитието на рак на стомаха, отчасти защото бактерията може да хиперактивира пътя NF-kB. Съответно Fan и колегите му установили, че култивирането на H. Pylori със стомашни клетки, активиращи IKK? и RELA, и намаляващи експресията на miR-7, е потенциална ключова стъпка в превръщането на здравите стомашни клетки в злокачествени.

1.Journal Reference:

  1. X.-D. Zhao, Y.-Y. Lu, H. Guo, H.-H. Xie, L.-J. He, G.-F. Shen, J.-F. Zhou, T. Li, S.-J. Hu, L. Zhou, Y.-N. Han, S.-L. Liang, X. Wang, K.-C. Wu, Y.-Q. Shi, Y.-Z. Nie, D.-M. Fan. MicroRNA-7/NF- B signaling regulatory feedback circuit regulates gastric carcinogenesis. The Journal of Cell Biology, 2015; DOI: 10.1083/jcb.201501073miR-7 suppresses stomach cancer

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150810091857.htm?utm_content=buffer01831&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

2. astrobio.eu

Коментари