Публикация

Варненската МБАЛ „Св. Анна” с модерен спешен център


Срещу инвестицията от 1,2 млн. лв. и перфектен проект варненската многопрофилна болница  „Света Анна” до месец ще разполага с най-модерния спешен център в страната. Структурата се прави по модела на „Пирогов”, но в по-малки мащаби. До 10 дни приключват ремонтните дейности.

Центърът може да обслужва до 5 хил. пациенти дневно

Звеното ще отговаря на всички изисквания – със строга организация чрез разделяне на потока от пациенти, с обособяване на най-тежките случаи, така че обслужването да се извършва бързо и оперативно.

„Изчислили сме, че за 24 часа ще могат да се обслужат между 3 и 5 хиляди пациенти и то с досегашната численост на екипа”, коментира управителят на болницата доц. Лидия Петкова.

„Около 30 процента от пациентите на спешния център в действителност не изискват спешна намеса”, уточни началникът на звеното д-р Калоян Бакалов. И според него новата организация на отделението и по-големият капацитет не налагат увеличаване на персонала. В момента работят 15 лекари, 28 сестри и 22 санитари.

„Разликата е, че вече ще имаме много повече изисквания към квалификацията на хората и всички ще минат допълнителни обучения”, допълни д-р Бакалов. За улеснение на персонала се предвижда изграждането на вътрешна електронна информационна система на принципа на електронните пациентски досиета.

Цялото оборудване е мобилно

„Две трети от общата инвестиция е похарчена за ново медицинско оборудване, което ще бъде монтирано след приключването на ремонта”, посочи доц. Петкова. На практика цялата апаратурата в отделението ще бъде мобилна.

„Подборът е направен по всички европейски изисквания и оборудването ще отговаря на тях и след 30 години”, уточни управителят на болницата.

Лекарите ще разполагат с две реанимационни легла, снабдени с целия набор от материали и техника, необходими за спасяването на човешки живот.

Най-тежката задача

„Най-тежката задача пред местната власт по отношение на болницата е да убедим новото правителство да ни помогне с ремонта на старата сграда, която представлява архитектурен паметник на 130 години”, коментира председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, който обаче не уточни колко средства са необходими за реконструкцията.

Успоредно с преговорите догодина започва реализацията на проекта за нова общинска АГ болница. „Тя ще бъде в двора на „Света Анна”, за да ползва вече изградените лаборатории и медицинско оборудване, а не отново да се харчат пари за нещо, което съществува в съседство”, посочи Борислав Гуцанов.

Този месец на заседание на местния парламент се очаква да бъдат пренасочени и 175 хиляди лв. към вече гласуваните 120 хиляди лв. за ремонт на вътрешното отделение, където по разчети са нужни общо 320 хиляди лв.

 

 

Коментари