Публикация

Ракът е опасен за сърцето показва ново проучване

След сърдечносъдовите заболявания, онкологичните са на второ място в света по смъртност


Оказва се че онкологичните заболявания са много по-опасни, отколкото се смяташе досега. Изследователи от Royal Brompton Hospital установили, че ракът нарушава работата на сърцето пише Zee News

Учените предполагат, че ракът сам по себе си може да увреди работата на сърцето и кръвоносните съдове. Ако предположенията им се потвърдят, ще се окаже необходимо да се обърне по-голямо внимание на профилактиката на проблемите със сърцето при хората страдащи от онкологични заболявания.

Цитостатиците са една от възможните причини за индуцирана кардиомиопатия. Това обяснява пък доц. Красимира Христова, кардиолог, за токсичността на онкологичните лекарства. Ранната изява на кардиотоксичност се проявява по време или скоро след прекъсване на на химиотерапията, обикновено до първата година. Може да бъде преходна или необратима. 20% от пациентите развиват кардиотоксичност в ранната фаза на употреба. Късна кардиотоксичност се наблюдава при около 75% от пациентите, които са били на химиотерапия – след 1 г. на лечение или повече. Тя може да бъде безсимптомна, да се прояви с дилатативна или рестриктивна кардиомиопатия, може да бъде обратима или не.  

Коментари