Публикация

Два пъти повече са лекарите от УМБАЛ „Св. Анна“ - София, попаднали сред „Най-добрите лекари в София“ за 2015 година

Имената на най-добрите лекари в София можете да видите на bestdoctors.bg.


Ясни са вече имената на специалистите, които попадат в листата на „Най-добрите лекари в София“ за 2015 година. УМБАЛ „Св. Анна“ - София, може да се похвали с приъствието на 25 лекари в престижната класация - с 12 повече спрямо предишното издание на анкетата.

Имената на най-добрите лекари в София можете да видите на bestdoctors.bg.

През април 2016 година ще се състои официалната церемония в чест на Лекарската лига, а събитието ще съвпадне с професионалния празник на лекарите – 7 април.

В проучването се включиха 36 столични болници. По време на второто издание на анкетата ”Най-добрите лекари в София” 2015 година бяха отчетени над 1700 анкетни карти, които включват възможност за номиниране от един до трима специалисти в конкретна медицинска специалност. След задълбочен анализ на резултатите, Дарик радио определи кои лекари събират най-много номинации от колегите си в София и заслужават да станат част от Лекарската лига. Лекарите, получили най-много препоръки от своите колеги попаднаха във финалното изследване, но не под формата на класиране, а по азбучен ред. Интересен факт е, че някои от отличените в първото издание специалисти и тази година получиха голям брой номинации, с което затвърждават своето отличие.

Според утвърдената американска методология на агенцията Castle Connolly, в това проучване лекари номинираха свои колеги от същата специалност. За целта те трябваше да попълнят анонимно предоставените анкетни карти. Условие е, че те не могат да номинират себе си. През месеците септември и октомври 2015 година се проведе гласуването по места в столичните болници.

Формулировката на въпроса в анкетната карта беше „Ако се наложи Ваш близък - роднина или приятел - със здравословен проблем във Вашата специалност да бъде диагностициран/лекуван в София и поради някаква причина Вие не можете да помогнете, кои лекари специалисти бихте препоръчали?”. Наблюденията показват, че лекарите са спазвали инструкциите по попълването на анкетните карти. Прословутият лекарски почерк и този път бе едно от очакваните затруднения, както и непълното изписване на имената и титлите. Процентът на анкетните карти с проблеми в попълването е минимален. 

Коментари