Публикация

“Смейте се за здраве” - 7 причини, за да се смеем повече и повече

“Смехът лекува”, “Смейте се за здраве”, “Светът е оцелял, защото се е смял”. Народът неслучайно е измислил още преди векове тези поговорки. Съвременнните учени и лекари също са съгласни, че смехът е мощен катализатор на пречистващите, изцеляващи и подмладяващи процеси в организма.


Смехът наистина е най-доброто лекарство.

И сега науката доказва някои от многото ползи от него. Ето седем причини, поради които да се смеете по-дълго, по-силно и по-често:

1. В скорошно изследване, публикувано в списанието Geriatrics and Gerontology International изследователите открили, че терапията със смях понижавала депресията при по-възрастните хора.

2. Същото изследване открило и, че смехът подобрявал качеството на съня и намалявал безсънието.

3. Смехът може да облекчи болката за до 45 минути. В изследване, публикувано с испанското списание Revista de Enfermeria, учените открили, че смехът предизвиква намаляване на хроничните мускулно-костни болки.

4. Редовният смях подобрява работата на кръвоносните съдове и усилва потока на кръвта, което е от полза за сърдечносъдовото здраве.

5. Според експертите споделянето на смеха с други хора помага за изграждането на по-дълбоки и здрави връзки между тях.

6. Смехът е доказан лек срещу стреса, защото помага за намаляването на стимулирания от кортизола стресов отговор на организма. Когато стресовият отговор стане хроничен, може да доведе до напълняване в областта на корема и изтощаване на надбъбречните жлези.

7. Смехът подсилва имунната система и й помага да отблъсква инфекциите. Независимо дали се борите с грип, настинка или дори рак, смехът е чудесно лекарство.

Смейте се за здраве и търсете нови поводи за веселие и смях, защото "Смехът лекува"!

Източник: http://www.beu.bg/

Коментари