Публикация

Видеовръзка с очевидец на атомната бомба е част от обучението на студентите от МУ Пловдив

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са едни от малкото в страната, които се обучават в дисциплината „Медицина на бедствените ситуации”. В нея те се изучават какви са правилата и начините за оказване на първа помощ при една бедствена ситуация.


Имаме различни процедури, които трябва постоянно да бъдат опреснявани и според мен тази наша специалност трябва отново да се върне и да бъде тренирана”, заяви д-р Ростислав Костадинов, който е преподавател по „Медицина на бедствените ситуации” в МУ-Пловдив.

Днес той и студенти от Медицински университет-Пловдив участваха в Международен онлайн семинар, организиран от Мемориалния център за мир в памет на жертвите на атомната бомба в Нагасаки, Япония, загинали преди 70 години.

Онлайн срещата протече под формата на открито семинарно занятие на преподаватели и български и чуждестранни студенти от МУ-Пловдив. Те осъществиха видеовръзка с очевидец на събитията по време на атомните бомбардировки – 81-годишният Йоширо Ямаваки, който е преживял атаката с ядрено оръжие в японския град Нагасаки от месец август 1945 г.

Международните събития са по покана на Директора на Мемориалния център – Проф. Сасано и се организират с послание към международните участници в тези срещи да обединят усилията си за мирен свят, свободен от войни и ядрени бедствия.

„Целта на събитието беше да напомним на нашите студенти, че ядреното оръжие, използвано за неразумни цели води до тежки здравословни последици с поява на лъчева болест у облъчените, но също така и до унищожаване на десетки хиляди невинни хора”, заяви след срещата заместник-ректорът по международна дейност в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя поясни, че с подобни срещи с хора, преживели събитията, се опитват да внушат, че забраната на атомното оръжие за немирни цели е въпрос на кауза, на гражданска позиция и отговорност.

МУ-Пловдив обучава студенти в дисциплината „Медицина на бедствените ситуации”, в която въпросът за пораженията и последиците на ядреното оръжие върху човешкото здраве се разглежда подробно.

По време на видеовръзката японецът Йоширо Ямаваки разказа своята история и това, което помни от атаките преди 70 години.

Атомната бомба е паднала на 2 километра от дома му, а самият той - тогава 11-годишен с двамата си братя е бил облъчен, а баща му е загинал. Майка му и сестрите му са били евакуирани в провинцията дни преди това и не са заболели.

„С разказите на японските очевидци на събитието се връщаме назад 70 години, когато през м. август 1945 г. най-напред японският град Хирошима, а по-късно и Нагасаки са бомбардирани с атомни бомби от САЩ. Отнет е животът на 74 000 души, а ядрената експлозия унищожава значителна част от сградите в града.”, припомни проф. Мурджева.

„При бедствена ситуация, каквато е била бомбардировката в Нагасаки, ресурсите никога недостигат и тогава всеки един от медицинските специалисти трябва да е готов да върши всякакъв вид медицинска дейност.”, сподели преподавателят по „Медицина в бедствени ситуации” към МУ-Пловдив д-р Ростислав Костадинов.

МУ-Пловдив подкрепя напълно призивите за пълно ядрено разоръжаване и контрол над необхватната мощ на атома.

„Не можем да посетим Нагасаки и Хирошима, за да се убедим какво се е случило преди 70 години, но сме съпричастни към трагедията на хиляди японски семейства, пострадали от този чудовищен акт на масово унищожение. Искаме да съхраним спомена за катастрофите и масовата смърт в двата японски града, защото всяка година там продължават да умират хора от лъчева болест и хиляди други продължават да страдат. Всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 г. жертвите на трагедията са над 160 000 души.”, поясняват от МУ-Пловдив.

Какво се случва всъщност в края на Втората световна война?

През лятото на 1945г. президентът на САЩ - Хари Труман, взема решение с военните ръководители на САЩ да използват ядрено оръжие срещу Япония, за да принудят към безусловна капитулация всички японски въоръжени сили. Двете бомбардировки са ускорили капитулацията на Япония и края на Втората световна война.

Бомбата е хвърлена над Нагасаки на 9 август, след тази над Хирошима, но смъртоносното взривно устройство с плутоний е било предназначено за град Кокура, северно от Нагасаки, където е имало голям оръжеен завод. Обаче метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американският бомбардировач да промени курса.

Срещата на студенти и преподаватели на МУ-Пловдив с очевидци на атомната бомбардировка над Нагасаки е организирана с любезното съдействие на студента - Елизар, който спечели едномесечна стипендия за научно-изследователски стаж в Университета в Нагасаки. С учебното заведение МУ-Пловдив има споразумение за академично сътрудничество.

Коментари