Публикация

Как се променя женският организъм ​по време на бременност

Много интересни са промените в женския организъм по време на бременност. Жената, чрез имунната си система, трябва да толерира носенето на гени, които не са свойствени за нея, т.е. гените на партньора.


По време на бременността се отделят специфични хормони, които въздействат върху физиологичните процеси.

Гаденето, например, се дължи на промяна в киселинността в стомаха. Освен това, за да може да се усвояват по-добре ценните съставки на храната, е забавен пасажа. Това означава, че храната престоява по-дълго време в стомаха, транспортирането й през червата, също е забавено.Промените в отделителната система включват забавяне на отделянето на урина, бъбреците функционират по различен начин, за да отделят по-бързо токсините. В кожата започват процеси на обтягане (разтягат се мускулните влакна и съединителната тъкан). Жените са неузнаваеми по време на бременност ако говорим за психиката. Стават по-емоционални, раздразнителни, нервни. Променят се и вкусовите възприятия- появява се апетит към храни, които до момента традиционно не са употребявали.

Трябва да се има предвид, че тези промени са изразени в различна степен при отделните жени. Дори имам пациентки, които понасят различно своите бременностти. Важното е да се отбележи, че дамите имат нужда от подкрепа в този труден период, за да може по-леко да мине тяхната бременност.

Коментари