Публикация

Нови безкръвни операции въвеждат в Урологично отделение на МБАЛ Бургас

Благодарение на високотехнологичната апаратура вече е възможно разбиване на камъни в бъбреците без разрези.


Нови видове безкръвни урологични операции и манипулации въвеждат в МБАЛ Бургас. Една от тях е т.нар. перкутанна нефростомия. Прилага се при запушени бъбреци и представлява отпушване на бъбрека чрез малка тръбичка, която влиза в областта на хълбока. Това става без разрези, без операция през корема, много щадящо за пациента. Стремежът е старите „отворени“ операции да останат в миналото.

Новост е и литотриптерът, който ще заработи от януари 2016 г. Апаратът разбива камъни в бъбреците уретерите и пикочния мехур извън телесно, с помощта на ултразвукови вълни. Пациентът не чувства болка, или дискомфорт.

Операции на простата също се правят безкръвно – чрез т.нар. трансуретрална резекция. В сравнение с широко рекламираните лазери, при нея има възможност едновременно с операцията да се вземе биопсия и да се изследва за злокачествени клетки. Лазерът не дава такава възможност, тъй като изпарява простатата. Минус за пациента е, че лазерът не се покрива от здравната каса, докато всички операции в МБАЛ Бургас се заплащат от касата.

Новите методи се въвеждат благодарение на високотехнологичната апаратура, която МБАЛ Бургас получи от Министерството на здравеопазването, по проект на ЕС. Най-сериозната придобивка е апаратът за ехографски контрол, който има няколко приставки – за изследвания през корема и ректума. С тях се прави диагностика на бъбреците, тестисите и простатата, безкръвни операции под ехографски контрол и вземане на биопсия.

„Досега за такъв тип изследвания изпращах пациенти в София и Пловдив, защото тук нямаше нужната апаратура. Сега имаме амбиции да се превърнем в съвременен урологичен център за Бургас и региона“, сподели д-р Николай Миринчев, началник на Отделението по урология. Той добави, че бургазлии са предразположени към бъбречно-каменната болест.

Отделението планира голяма профилактична програма, която да обхване всички възрастови и рискови групи. За мъжете над 50 г. - ехография на простатата с абдоминален или трансректален трандюсер. За по-младите мъже – между 18 и 35 г. - скрининг за тумори на тестисите. За двата пола се предвиждат програми за профилактика на бъбречно-каменната болест.

" }-->

Коментари