Публикация

Първи случай на свински грип у нас

Има ли грипна епидемия у нас и как да се предпазим?


Установен е първи за сезона случай на пандемичен (свински) грип. Диагнозата е потвърдена в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на Нова телевизия. Пациентът е 2-годишно дете от София , което вече е прието в болница и му е назначено лечение. Професор Кантарджиев успокои, че няма нищо притеснително, вирусната инфекция е лечима. „Пандемичният грип за кратко време засяга много хора и области, но епидемията отшумява бързо, за около месец и половина.“, обясни специалистът.

За разлика от него обаче, сезонният грип се развива по-бавно, но продължава по-дълго. Така например, ако епидемията започне през януари, може да ни държи до средата на април.

Той е най-опасен за хора с хронични заболявания, за възрастни и особено за децата, затова в САЩ препоръчват ваксинацията на бебетата да започне след 6-месечна възраст. Инфекцията е изключително опасна и е за бременните, при които протича най-тежко и може да доведе до усложнения. Проф. Кантарджиев препоръчва те да се ваксинират или да не влизат в контакт с болни.

Топлата есен забави развитието на грипните вируси и в момента в Европа епидемична обстановка не се наблюдава.

Предпазването от грип изисква спазването на прости правила в ежедневието:

  • Да се използват дезинфекциращи тоалетни кърпички;
  • Да се покрива носа, когато насреща някой кашля или киха;
  • Да се проветряват често помещенията.

Заразяването става по въздушно-капков път, като най-уязвимите места са носът, устата и очите. „Българинът трябва да се отучи да си пипа лицето „, подчерта директорът на НЦЗПБ. Той допълни, че все още може да се ваксинираме, но след седмица ще бъде вече късно. Причината е, че се очаква интензивната циркулация на вирусите да започне в края на януари, а необходимото време да подейства противогрипната ваксина е 3 седмици. Очакваният грипен щам за началото на 2016 е от типа А Швейцария.

Коментари