Публикация

Моят опит при лечение на бременни с Хашимото.

Първи резултати от изследване на честотата на бременни пациентки с болеста на Хашимото и ефекта от лечението им със стандартни и иновативни методи.


Първи резултати от изследване на честотата на

бременни пациентки с болеста на Хашимото и ефекта от лечениетo им със стандартни и иновативни методи.

Цел : да се изследва честотата на болеста на хашимото сред бременни и пациентки с инфертилитет. На второ място желаем да разкрием наш скринингов подход при диагностика и терапия на инфертилните пациентки с това заболяване.

Задачи:

  • 1.1. Кратък обзор на заболяването и статистическото му разпртеделение в популацията.
  • 2.Да се открият и диагностицират навреме бременните пациентките със Хашимото.
  • 3.Да се открият и допълнителни заболявания освен Хашимото при бременните с предходни неуспешни бременности.
  • -АФЛС , - НК клетки , -тромбофилия –АН антитела.
  • 4. Обяснение за правилен ХДР и прием на Селен .
  • 5. Да се проведе хормонодопълващо лечение с L-тироксин .
  • 6. да се приложи Прайвиген към терапията и отчитане на ефекта от него.

Кратък увод в заболяването


Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Тази болест се проявява при жени от 30 до 50 годишни . Честотата му е от 5 на 1000 жени всвета и до 4 на 1000 жени у нас. При около 4-5 % от от всички бременни са с това заболяване. В начална бременност до 10-12 г.с. нивата на ЧХГ и на ТСХ са реципрочни т.е . ЧХГ е високо а ТСХ пада до 0,5 UI а Т3 и Т4 се повишават . Този функционален хипертиеоидизъм се дължи на нарастващите нужди на плода и адаптация на майчината хомеостза към тях. След третия лунарен месец високите нива на естрадиол повишават нивата на албумин и глобулини от черния дроб. Те свързват Т3 и Т 4 и така се нормализира нивата им .Референтни стойности по време на бременност са от 0,5 до 2,0 UI В нормални обстоятелства антителата, произвеждани от имунната система, помагат да се защити тялото от вируси, бактерии и други чужди тела. При болестта на Хашимото - антителата атакуват щитовидната жлеза, както и други тъкани и органи. Особено страда младия трофобласт от който се формира бъдещата плацента. Крайния неблагоприятен ефект за плода е резултат от намален съдов кръвоток и тромбози в капилярите.Симптоми на заболяването:от общ характер са:

умора, отпадналост, покачване на тегло, суха кожа, студени крайници, крампи, депресия, паник атаки.

В репродуктивен аспект се наблюдава:олигоменореа,дисменореа,стерилитет, мисед аборти , „кухи яйца”,отлепване на плацента, прееклампсия, интраутеринна ретардация и мътрво ражане.

А. Заболяването се диагностицира с кръвен тест на Т3-Т4-хормони, ТСХ , ТАТ и МАТ.
За съжаление още няма лек за тази болест. Има поддържаща терапия от прием на синтетични хормони. Тази жлеза работи като звено, което използва йод за да произвежда своите хормони.


Причини на възникване: Както и при Хашимото от голямо значение е, автоимунния процес, наследствеността, хранителия дефицит на йод, инфекциозни причинители, стрес ,антибиотици и прием на токсини.

Малко известен факт е чев питейната вода се съдърща много флуор и хлор които инхибират щит.жлеза.

Предмети от бита и козметиката и съдържат много ксеноестрогени които водят до подтискане на щит. жлеза тъй като намаляват нивото на Т3 и Т 4 а повишават това на ТСХ.
Много е важно и местоживеенето ни. В планинските райони водата в почвата е по-бедна на йод, това може да е предпоставка за отключване на заболяването.

Диагностицирането се извършва от Ендокринолог или случайно. Пускат се хормоните ТСХ, Т3 , Т4 , ТАТ и МАТ. Прави се и ехографско изследване за да не се пропусне аденом или карцином .

Б.Хигиенно диетич н режим

1.намалена консумация на сурови гоитрогени(храни пречещи на усвояването на йод). Това са:-зеле,карфиол,ряпа, маруля,брукселско зеле,туршии, просо ,соя, тофу, просо, спанак,горчица, фъстъци,ягоди и праскови

2.да се изследва за непоносимост към глутен тъй като 90% от хората с Хашимото имат непоносимост към него и ако има такава да се избягват тестени храни.

3.Да се намали токсичноста на храните и добавките в храната.Това става като се избягват всякакви подсладители, добавки,консерванти , както и маргарини и полинаситени мазнини.

4.Детоксикация на черния дроб чрез няколко дневна диета само със плодови сокове поне веднъж месечно.

5.Храни богати на селенда се ядат. Такива храни богати на селен са рибите (особено херингата), омари, калмари също така домати, гъби и чесън. Селена в храни съдържащи селен от растителен произход се усвояват от човека до 60-80%, а в продукти от животински произход – само 8,5-25%. Причината – трудността за разделяне на селен от животинските протеини. Селен повишава активността в присъствието на натурален витамин Е.

1.Селена се дозира от 1 до 2 табл. на ден от 100мг ( до 200 мг дневно ) за месец а след това при падане на стойностите на ТАТ и МАТ се продължава по 1 табл./ден за 2-3 месеца. При бременни селена не се прекъсва.

В. Допълващо лечение се провежда сL Tiroxin в дози от 12,5 до 200 мкг на ден .

Табетките са от 25 и 50 мкг и се приемат по време на цялата бременност до термин.

ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН в 100 г храна мкг
Бразилски орех сушен 1530
Риба тон консерва 90
Калмар 66
Сардини в олио 49
Семена от слънчоглед 49
Пържена херинга 46
Миди варени 43
Печена сьомга 43
Пълнозърнест хляб 35
Яйчен жълтък 20

Това е към Б.

Терапията с Прайвиген се провежда на 30 дни като венозна се аплицират ...мл Прайвген който отгваря на 20 ампули имуновенин. Максимално до 4 пъти през бременността .След 20 г.с. не е прилага.

Коментари

Още статии от автора