Публикация

Пасивното пушене води до ранна менопауза.

Тютюнопушенето предизвиква безплодие и ранна менопауза при жените.


   Изследователи от Roswell Park Cancer Institute твърдят, че става въпрос както за активното така и за пасивното тютюнопушене. Andrew Hyland и неговите колеги анализирали данните на над 160 000 жени - активни и пасивни пушачи. Американските учени предупреждават, че хората които живеят с пушач имат многократно повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и нарушения на обмяната на веществата. Това е свързано с факта, че тютюневия дим понижава чувствителността на клетките към инсулин и способства за увеличаване на теглото при пасивните пушачи. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Резултатите показват, че при жени, които са пушили даже след като се откажат от вредния навик се диагностицира безплодие 14% повече спрямо тези жени които никога не са пушили. При жените, които продължават да пушат се открива 26% по-ранно настъпване на менопаузата.

Така че жените които регулярно са се излагали на действието на тютюневия дим, например са живяли с пушач повече от 10 години, 18% по-често се сблъскват с безплодието или ранната менопауза.

Коментари