Публикация

Внимание: лъскавите плодове и зеленчуци са пълни с химия

Красиви, но не и напълно безвредни


Помните ли "едно време", когато ябълките бяха с неправилна форма, леко очукани, с петна. Черешите и сливите - с червейчета вътре, а краставиците - криви, но с истински аромат.

Сега на щандовете за плодове и зеленчуци гледката е различна - идеални форми и цветове, изряден външен вид. Особено цитрусовите плодове. Портокалите, мандарините, лимоните и грепфуртите направо блестят. 

Проверка на  Нова телевизия показа, че добрият външен вид на плодовете се дължи на смоли и восък, с които се третират, а дългата трайност е благодарение на пестицидите. Химикалите се прилагат чрез напръскване върху кората, но въпреки това те попадат и върху вътрешността.

За да навредят на здравето обаче тези химикали трябва да са в много големи количества, обяснява инж. Елка Темелчева от Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол.

Смолите и восъкът, с които се обработват цитрусовите плодове са вписани с буквата Е - от Е 900 до Е 914. Инж. Атанас Добренов успокои, че обработката със смоли е напълно безвредна за човешкото здраве и цели да предпази вътрешността на плода от проникването на плесени и бактерии.

Въпреки това, алерголозите съветват 

  • преди консумация плодовете да бъдат добре измивани с течаща вода; 
  • цитрусовите плодове да бъдат измивани с фина четка и сапун, за да се отстрани максимално голямо количесто от химикалите в кората;
  • след обелване на цитрусоввия плод, ръцете трябва да се измиват добре с вода и сапун, за да се отстранят попадналите по кожата вредни вещества;
  • хора, претърпяли хирургична интервенция и с отслабена имунна система трябва да внимават с консумацията на цитруси, защото дори минимално количество от попадналите в организма пестициди и химикали може да предизвика алергична реакция.
  • прочистете организма си от токсините.

Коментари