Публикация

В основата на индийската наука са петте елемента – земя, вода, огън, въздух и етер

Аюрведа може да приложи съвсем различен подход при едно и също заболяване, зависи от типа човек


Аюрведа – древната индийска наука за живота, може да се прилага успешно и като съвременен подход за диагностика и лечение – казва д-р Антоанина Вичева, педиатър и пулмолог в Медицински център, „Кристал“, София. Аюрведа подсказва не само как лечението да се провежда по-успешно, но и дава насоки как човек да живее правилно и в синхрон с природата.

В основата на индийската наука са петте елемента – земя, вода, огън, въздух и етер/пространство/, от които са съставени Вселената и човекът. Тези елементи са фините енергии, които създават цялото многообразие в природата. В основата на аюрведа са специфичните конституции (енергии) в човека, които са комбинации от тези пет елемента – Пита (огън и вода), Вата (въздух и етер) и Кафа (вода и земя). Тези три конституции са във всеки човек, но в различна процентна комбинация. Всеки тип има своите особености като външност, емоционалност и поведение, пояснява д-р Вичева.

За да бъде здрав, трите енергии (конституции) трябва да са в баланс, независимо, че всяка личност си има своите особености. Важно е човек да опознае себе си и да знае как реагира организмът му на определени храни, дали малко сън му е достатъчен или му е нужен повече, дали обича да излиза навън или не. Стигне ли се до дисбаланс, са необходими наблюдения и съвети от специалист, за да се преодолее състоянието, казва д-р Вичева.

Те може да са различни дори при едно и също заболяване. „Имала съм пациенти – две деца с астма на една и съща възраст, но тъй като са с различен тип конституция, подходът ми е по-различен. Едното дете е слабо, с къдрава коса. Астматичният пристъп при него започва със суха кашлица, много трудно достига до отделяне на секретите. Освен това то винаги е свръхвъзбудимо, непрекъснато се движи в кабинета ми, разказва педиатърът. Другото дете е на същата възраст, то е пълничко момче, бавно и мудно в движенията си, трудно създава контакти с хора. Винаги когато направи астматичен пристъп, бързо се стига до отделяне на храчки. „Тъй като то навърши 6 г., му давам и препоръки за ограничаване на определени храни. Това е важно при този пациент – изчисти ли слузта, той се чувства добре. За него е важно още да се движи повече, занемари ли физическата активност, астмата се влошава“, казва д-р Вичева.

Ето и нейните съвети за трите основни типа хора по аюрведа:


Вата

Вата е въздухът в организма. Най-уязвими са дебелите черва. Тези хора сякаш са изтъкани от движение, активни са, в тях има много въздух. Ватата изпълва червата, алвеолите на белия дроб, пикочния мехур. Като структура тези хора са по-сухи, слаби и високи, имат по-суха кожа. Не обичат много да спят, нощни птици са. По принцип са по-недоволни от останалите хора. Когато боледуват, имат спастична кашлица. Често страдат от ставни заболявания.

Съвети: да хапват повече мазни неща, да живеят в спокойна среда и проветрени помещения. Може да приемат топли храни и подправки. Имат неспокоен сън, затова да приемат нещо за успокояване на нервната система. Важно е да се движат повече на чист въздух. Прекалено дългият престой в затворени помещения ги прави напрегнати, появяват се и други негативни симптоми. Ако не се движат, се сковават.

Пита

Пита е тип, в който преобладава огънят. Основно място са тънките черва. Той отговаря за всички храносмилателни процеси, за инфекциите, които са свързани с топлина. Тези хора са с умерена костна структура и височина. По принцип са по-балансирани и уравновесени. Отговорни са, на тях може да се разчита. Заболяванията на пита обикновено протичат с висока температура и инфекции.

Съвети: да предпочитат зелени храни (плодове и зеленчуци) и продукти със стипчив и горчив вкус. При тях е важно да се охлаждат. Да избягват силните горещини и топлите напитки. При тях рутината е много важна, трябва да имат нормален всекидневен режим, който ги балансира и успокоява. При екстремни ситуации огънят на този тип бързо се увеличава и те страдат.

Кафа

При кафа основното място са белите дробове. Тези хора имат по-изразена костна структура. По-бавни при взимането на решения, но вземат ли го един път, твърдо го следват. Не обичат много движението и динамиката. Когато има дисбаланс, заболяванията са свързани с отделянето на повече слуз и секрети. Често боледуват от бронхити, пневмонии, възпаления на червата.

Съвети: Храните е добре да са пикантни, леко люти, за да се възбудят движението и енергията. Да избират червени на цвят продукти, които им дават енергия – череши, ягоди, ябълки. Също трябва да се движат повече, за да не се потапят в летаргия. Дори да не искат, трябва да бъдат подтиквани да излизат и да се движат.

Коментари