Публикация

Прекаляването със спорта също крие рискове за здравето


Хората, които спортуват, трябва да са наясно, че опорно-двигателният апарат е структура, която не е предвидена за екстремни натоварвания, които са извън нормалните възможности. В противен случай може да се стигне до травматизъм, който да се отрази доста пагубно след определен период години.

Това каза пред health.bg ортопедът д-р Мартин Петров, завеждащ базата за рехабилитация на Първа МБАЛ в столичния квартал „Драгалевци”. 

„С течение на годините рисковете от травми нарастват. При жените периодът на менопаузата е възраст, при която се губи голямо количество костна маса и има риск от остеопороза. Ако такава жена се занимава със ски, вероятността от фрактура при падане е по-голяма. При мъжете с възрастта рисковете по отношение на сърдечно-съдовата система се засилват. Човек, който е свикнал да тренира, трябва да внимава да не „прескочи” своята тренираност и сърцето да не може да издържи. На риск е изложена цялата сърдечно-съдова система, може да възникне проблем в мозъка”, подчерта д-р Петров.

Той е категоричен, че в спорта трябва да има умереност, разум и да не се стига до крайности.

 

Цялото интервю с д-р Мартин Петров четете в рубриката „Актуално”.

 

Коментари