Публикация

Увеличава се здравната вноска на осигуряваните от държавата


От следващата година здравната вноска на лицата под 18 години, на студентите, пенсионерите и на военнослужещите, осигурявани от държавата, ще бъде повишена от 4 на 6%.

Това съобщи председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов по време на обсъждане на промени в Закона за здравното осигуряване.

В момента държавата заплаща вноските на 4 - 4,5 млн. души.

Средствата, които постъпват от 8-те процента здравноосигурителната вноска, заплащана от работещите, ще отива изцяло за здравеопазване. Досега 2% бяха внасяни в резерва на касата в БНБ.

Специална агенция към Министерството на финансите ще се занимава с остойностяването на основния пакет с медицински дейности, които плаща здравната каса. Целта е да се направи икономически и финансов анализ на разходите. Срещу това реагираха представители на съсловните организации на лекарите и стоматолозите, според които така се обезсмисля рамковото договаряне.

През 2010 г. всички дейности и консумативи, които в момента не се покриват от НЗОК, ще се регламентират в отделен списък. Той ще се публикува на видно място от всяко лечебно заведение. Така пациентите ще знаят за какво точно лекарите може да им искат пари, както и колко.

„По този начин ще се намали делът на нереглементираните плащания в системата без да се натоварват допълнително финансово хората в момент на криза”, обясни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Здравноосигурителният модел ще се промени реално през 2011 г. В момента се обсъждат вариантите, по които това може да стане. Един от тях е чрез въвеждането на задължително доплащане за услугите, които сега не покрива напълно касата. Това може да стане чрез регламентирането на задължително допълнително здравно осигуряване, доброволно осигуряване или чрез кешови плащания. Окончателният вариант на промените ще е готов до няколко седмици и ще бъде подложен на широко публично обсъждане.

Преструктурирането на здравните заведения, като част от планираните реформи, предвижда университетските болници в страната да останат само седем – три в София („Александровска”, „Света Екатерина” и „Царица Йоанна – ИСУЛ”) и четири в провинцията.

"Реализирането на всички здравни реформи, част от които са преструктурирането на болничната помощ и пилотното въвеждане на диагностично свързаните групи през следващата година, ще коства около 600 млн. лв.", каза финансовият министър Симеон Дянков. Според него, част от средствата могат да дойдат от увеличените акцизи на цигарите и алкохола.

Коментари