Публикация

Грипът идва от изток

Кога да очакваме грипна епидемия - д-р Ангел Кунчев


След дългите празнични дни идва грипна епидемия, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Струпването на почивни дни затруднява статистиката, защото по време на празници хората обикновено не обичат да ходят на лекар. Този феномен е типичен не само за България, но и за цяла Европа. Това е и вероятната причина да няма никъде начало на отчетлива грипна вълна

Според д-р Кунчев грипът тази година се забавя. Ако има причинител, който винаги може да ни изненада, това е грипният вирус. Първо, защото е много пластичен и съумява да извади нови щамове, нови генетични комбинации, които да произведат щам, с който не сме се срещали и срещу който няма изграден имунитет и това му дава потенциал да предизвика грипна епидемия. Преди грипа да дойде се срещат редица други вируси, но вече идва времето на грипа, който изтласква всички други вируси. 

При грипна епидемия в над 90-95% от случаите става въпрос само за един щам. Все още е рано да се каже тази година кой ще бъде грипният щам дали “Швейцария”, или щамът “Калифорния”. При щама “Швейцария”, болестта протича нормално, без някакви особени усложнения. Той се разпространява по-широко, но спада по-скоро към класическия грип, който засяга повече възрастните и малките деца. Щамът “Калифорния” пък предимно хората в активна възраст, обясни д-р Кунчев.

Той отбеляза, че обикновено  грипната вълна идва от Западната част на Европа, но в момента има развитие на такава вълна и в района на Иран и не е изключено грипният вирус да дойде от там.

Ако усетите втрисане, отпадналост, хрема, кашлица и други характерни симптоми, не ги подценявайте, може да е грипен вирус.

Цялото интервю с д-р Ангел Кунчев може да видите ТУК

Коментари