Публикация

Грипа може да е изключително опасен!

Така наречения Испански грип през 1918 - 1919г достигнал до пандемия, успява да стигне до всички краища на света и да вземе повече човешки животи, отколкото е взела Първата световна война.


Между 20 и 40 милиона души умират от Испански грип, а някои исторически факти говорят дори за жертви над 50 млн. Това е най-гибелната болест в цялата история на човечеството.

В действителност заболяването за пръв път било засечено в САЩ а не в Испания, като се проявило у готвача на казармата във Форт Райли, щата Канзас. За период от само два дни грипът повалил всичките 522 бойци в поделението. От Америка т.нар. гноен бронхит се прехвърлил в Европа заедно с американските войски, участващи в Първата световна война. Първите заболели са регистрирани в лагерите на американските и британските части, разположени във Франция. Много бързо в рамките на няколко месеца епидемията се разпространила из цяла Европа и достигнала дори Индия и Африка. Само за 10 месеца вирусът завладял цялата планета, като смъртността била ужасяваща, според някои данни тя е достигнала 40-50 млн. души. Само за сравнение през целия период на войната в резултат на бойните действия загиват 10 млн. военнослужещи и 9 млн. цивилни.


Коментари