Публикация

Диетата е ефективен инструмент срещу диабет тип 2

​Диабетът от тип 2 традиционно се разглежда като хронично състояние, но според учените намаляването на теглото променя хода на заболяването.


Милиони хора, страдащи от диабет тип 2, могат да бъдат излекувани от болестта просто като отслабнат, показва ново изследване.

Учените от университета в Нюкасъл доказаха, че заболяването се причинява от натрупване на мазнини в панкреаса и загубата на по-малко и от един грам от органа може да обърне хода на ограничаващото живота заболяване и да възстанови производството на инсулин.

Диабет тип 2 до скоро се смяташе за хронично заболяване. Той може да доведе до слепота, инсулт, бъбречна недостатъчност и дори ампутация на крайник.

„За хората с диабет тип 2 намаляването на теглото им спомага извличането на излишната мазнина от панкреаса, което позволява възвръщането на нормалната му функция“

Професор Рой Тейлър , университета в Нюкасъл

Но сега изследователите от Нюкасъл вече доказаха, че болестта може да бъде победена, дори и при затлъстели хора, които имат заболяването от дълго време.

18 затлъстели хора с диабет тип 2, на които оперативно е бил поставен стомашен байпас и които после са били подложени на строга диета в продължение на осем седмици, са били излекувани от заболяването. По време на процеса пациентите, които са били на възраст между 25 и 65 години, отслабнали средно с 14 килограма, което е около 13 на сто от телесното им тегло. От решаващо значение е била най-вече загубата на 0,6 грама мазнини от панкреаса, което позволява на органа да секретира нормални нива на инсулин.

Сега екипът планира по-голямо проучване за период от 2 години заедно с университета в Глазгоу, включващо 200 души, за да се провери дали резултатите могат да бъдат възпроизведени и дали загубата на тегло може да бъде задържана в продължение на две години.

„За хората с диабет тип 2 намаляването на теглото им спомага извличането на излишната мазнина от панкреаса, което позволява възвръщането на нормалната му функция“, казва професор Рой Тейлър от университета в Нюкасъл, който работи също и към болниците в Нюкасъл.

„Така че, ако питате колко тегло точно трябва да свалите, за да си отиде диабета, отговорът е един грам. Но този грам трябва да бъдат мазнини от панкреаса. В момента единственият начин, по който знаем, че това може да се постигне, е чрез ограничаване приема на калории с всякакви средства – независимо дали чрез диета, или операция.“

Интересното е, че независимо от настоящото ви тегло и начина, по който отслабвате, най-важният фактор за преодоляване на вашия диабет тип 2 е загубата на този един грам мазнини от панкреаса.

„Но докато един грам мазнини не звучи като много, вие ще трябва да свалите много от телесната си маса, само за да се отървете от това малко количество мазнини в панкреаса.“, казва също д-р Аласдер Ранкин, директор на изследванията за диабета във Великобритания.

В миналото заболяването е било известно като диабет на „зрялата възраст“, тъй като се е свързвало с хората на средна възраст и възрастните, но през последните 15 години той се наблюдава все по-често и при деца. През септември тази година три годишно момиченце беше диагностицирано със заболяването, което я прави най-малкият пациент с диабет досега.

Традиционно, диабетът от втори тип се разглежда като прогресивно заболяване, което се контролира първоначално от диета, след това от таблетки, и което в крайна сметка може да наложи употребата на инсулинови инжекции.

Новото изследване е първото, което предполага, че намаляването на теглото може да лекува пациентите.

Изследователите са успели да намерят връзката между мазнините в панкреаса и диабета, благодарение на нова техника на сканиране с ЯМР, която им позволява да тестват точните нива на мастни отлагания в органа. Той показал, че нивата на мазнините са намалели с 1.2 процента за осем седмици при пациенти с диабет. По време на осемте седмици пациентите са били помолени да ограничат приема на калории до 1200 ккал на ден, което е около половината от препоръчителния прием.

Контролна група от пациенти със затлъстяване, но без диабет, не е показала промяна в нивото на мазнини в панкреаса, което доказва, че увеличението на мазнини в панкреаса е специфично за хора, които развиват диабет тип 2.

Навид Сатар, професор по метаболитна терапия в университета в Глазгоу, заяви: „Това е голямо откритие, защото показва, че затлъстяването задейства диабета и че хората, които са намалили достатъчно теглото си, могат да бъдат свободни от диабета и да спрат инсулина.“

Това, което трябва да направим сега е да сме сигурни, че това отслабване е устойчиво в дългосрочен план, поради което и ще направим много по-голямо изследване, за да видим дали хората могат да задържат теглото. Очевидно на някои хора ще им е по-трудно да го направят и това няма да е за всеки.

Но все пак това е добра новина, тъй като сега вече можем да кажем на хората, че ако отслабнат, ще оздравеят. Да бъдат по-слаби помага на хората да станат и физически по-активни, което също би трябвало да спомогне да запазят теглото си.

Изследването подчертава важната връзка между правилната диета и диабета. Ефективен инструмент при избора на подходяща диета, съобразена със специфичните нужди и изисквания на организма на всеки човек, са нутригенетичните тестове. Те позволяват да бъде разбрана по-добре индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, който включва режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране. На база на получените резултати могат да бъдат разработвани високоефективни, персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

Как да се справим с болестта и да намалим риска от диабет тип 2

Шест съвета от д-р Дейвид Каван, водещ експерт във Великобритания по проблемите на диабета и автор на книгата „Преодолейте своя диабет: Как да поемете контрола над диабета от втори тип, стъпка по стъпка.“

  1. Ограничете се до две стандартни алкохолни напитки на ден. Алкохолът е с високо съдържание на калории и може да доведе до увеличаване на теглото и повишен риск от диабет от втори тип. Умереният прием на алкохол е свързан с намален риск от диабет тип 2. Напитки като сайдер, сладките вина и някои видове бира е най-добре да бъдат избягвани, тъй като може да имат високо съдържание на захар и въглехидрати.
  2. Пийте вода, кафе или чай вместо плодов сок и газирани напитки. Подсладените напитки увеличават риска от диабет тип 2, включително и плодовите сокове и шейкове. Кофеинът може да бъде полезен, но само в неподсладени чай или кафе – не и в лате или капучино обаче.
  3. Яжте най-малко три порции зелени листни зеленчуци всеки ден. Те съдържат витамини и фибри и са с много ниско съдържание на калории. Нишестените зеленчуци, като картофите, е най-добре да бъдат консумирани в умерени количества, тъй като те може да имат подобен ефект като този от захарта и да доведат до бързо повишаване на кръвната захар. Яденето на повече от три плода на ден не се счита за предпазващо от диабет тип 2.
  4. Между храненията хапнете плод, шепа ядки или неподсладено кисело мляко. Те са с ниско съдържание на захар, за разлика от бисквитите, шоколадите и сладкишите, които съдържат много захар, мазнини и калории.
  5. Изберете птиче месо, риба или друго нетлъсто бяло месо. Червените и обработени меса са свързани с повишен риск от диабет тип 2 и някои видове рак. Ястията, приготвени с пресни, непреработени меса са за предпочитане пред готовите полуфабрикати или храната тип „фаст фууд“.
  6. Купувайте пълнозърнест хляб, ориз и тестени изделия. Белият хляб и белият ориз се превръщат много бързо в глюкоза; прекомерната консумация на бял ориз е свързана с повишен риск от диабет тип 2.

Източник: Telegraph.co.uk

Превод: Соня Иванова

Коментари