Публикация

Защо е важно да се информираме за здравето на сърцето?

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртните случаи сред населението на Европа.


Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) съставляват половината от всички смъртни случаи в Европа, причинявайки смъртта на повече от 4.35 милиона в 52–те държави членки на Европейския регион и повече от 1.9 милиона в държавите от Европейския съюз.* Te са основен фактор за инвалидизиране на населението и намаляване на качеството на живот. Въпреки това ССЗ могат да бъдат предотвратени. Според Световната Здравна Организация (СЗО) умереното, но едновремeнно понижаване на кръвното налягане, холестерола, борбата със затлъстяването и злоупотребата с тютюневи изделия ще намали сърдечно-съдовата смъртност наполовина.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за смъртта на повече хора в сравнение с всички онкологични заболявания взети заедно, като процента е по-висок за жените - 55% от всички смъртни случаи, в сравнение с 43% за мъжете. **

Абонирайте се за материали от темата Сърдечно-съдов риск или как да се грижим за сърцето? като кликнете върху бутона "следвайте", за да получавате информация за превенция на сърдечно-съдови заболявания от водещи специалисти кардиолози.

Източници:

* European Cardiovascular Disease Statistics – British Heart Foundation and European Heart Network

** Economic burden of cardiovascular diseases in the enlarged European Union – European Heart Journal

Коментари