Публикация

Д-р Д. Дежур: Всеки да спортува според възможностите си


Основното предизвикателство пред световната ортопедия е да възстановява в максимална степен това, което хората увреждат в тялото си.

Това заяви пред Хелт медия д-р Давид Дежур от Лион (Франция), един от водещите специалисти по хирургия на коляното в света. Той беше участник в Петия международен симпозиум по артроскопия и спортна травматология в Златни пясъци.

Миниинвазивните артроскопски методи за лечение на травми и дегенеративни промени в крайниците бяха в центъра на дискусията на специалистите от България, Македония, Франция и Германия.

Според д-р Христо Мазнейков, председател на Българската секция по артроскопия и спортна травматология и управител на болница „Св. София”, подобни научно-практически срещи пряко рефлектират в подобряване на качеството на ортопедичната помощ в България. Пациентите в нашата страна имат предимството на бързия достъп до специализирана ортопедична помощ, включително и големи операции, за които в повечето западноевропейски държави се чака с месеци. Проблем за България остава невъзможността на здравноосигурителната система да заплаща в пълна степен имплантите в ортопедията.

По отношение на равнището на българските ортопеди, д-р Мазнейков беше категоричен, че в утвърдените центрове се работи по високите европейски и световни стандарти. Думите му бяха потвърдени от д-р Дежур, който направи няколко сложни операции в екип с ортопедите от болница „Св. София”, както и с колегите си от варненската ортопедична клиника в болница „Св. Марина”.

Д-р Дежур обясни, че желанието непременно да се поддържа добра физическа форма понякога води до неразумно натоварване на организма и травми, особено при по-младите хора. Затова всеки трябва да спортува според индивидуалните си възможности и след консултация с професионалист.

Коментари