Публикация

Злоупотребата с храна и алкохол може да доведе до смърт

Доц. Даниела Попова - Началник на клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - София за неправилното хранене по време на празниците и лошите последици за организма:


Нередовното и еднообразно хранене в ежедневието и прекаляване с храна и алкохол по време на дългите празници е изключително вредно за човешкото здраве. Мазните и тежки храни, съчетани с обездвижването и големите количества алкохол могат да доведат до мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда. Може да се обостри налична язвена болест и дори да се стигне до перфорация на язвата. Преяждането и препиването води и до жлъчни проблеми и възпаление на панкреасната жлеза. Прекаляването с майонези, хайвер и пикантни продукти затруднява храносмилането и причинява стомашен дискомфорт - подуване, тежест, газове. Приемът на много въглехидрати и захари води до повишаване на кръвната захар.

Хора със сърдечно-съдови заболявания, чернодробни проблеми, високо кръвно налягане, стомашни проблеми, трябва да внимават със солените продукти. Задължително е обилното ядене да бъде редувано с физическа активност.

Източник: www.jivotatdnes.bg

Коментари