Публикация

Ако кръстът на Йордановден замръзне, годината ще е здрава

На Йордановден се изпълняват ритуали за здраве и плодородие


Богоявление или както народът го нарича - Водици ( заедно с предишния - Велик водосвет и следващия - Ивановден) е един от най-ярките празници в православния календар. Водата има главна роля в прогонването на лошите сили по това време на година и така народното вярване е свързало църковния обряд за кръщаване на водата с древния култ към водата и вярата в нейните особени чудодейна качества - извор на здраве и сила, на изцеление

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух във вид на бял гълъб слиза върху Христос. Този ден е съпътстван и с характерна ритуалност .Сутринта в църквата се извършва празнична литургия, след която свещенникът хвърля осветения на предния ден кръст във водоем (река или езеро), а мъже се надпреварват кой ще извади кръста пръв. В ритуала участват предимно младежи, но в някои краища на страната се включват и жени. Смята се, че който извади светия кръст от ледените води ще бъде здрав и честит през цялата година.

През този ден се извършват още много обреди с кръстената вода, с вяра за здраве и плодородие. С вода се поливат всички именици; болните и недъгавите се топят с дрехите, за да се излекуват, а девойките мият лицата си с водата, в която е бил светият кръст, за да ги дари със здраве и хубост

На Йордановден се извършват и ритуални гадателства за започналата година: ако хвърленият кръст замръзне във водата, ако китката босилек, с която се ръси за здраве замръзне, то годината ще е здрава и плодородна.

На Йордановден-Богоявление имен ден имат: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Богомил, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Божан.

Честит имен ден на имениците и на всички - бъдете здрави!

Коментари

Честит имен ден на имениците! Да имаме здрава и плодородна година!