Публикация

Разяснителна кампания в пловдивските училища за свинския грип


Инспектори от РИОКОЗ са започнали да изнасят лекции на учениците в Пловдивска област как да се предпазват от грип и остри респираторни заболявания, съобщи д-р Янка Барганова, директор на здравната инспекция в областния град.

В часа на класния ръководител експертите разясняват на децата необходимостта от лична хигиена, начините на предаване и как да се предпазят и от новия вирус А (H1N1).

Д-р Барганова припомни, че сред мерките за предпазване от вирусни инфекции е и изискването всяко училище да  има осигурена топла вода и сапун за ръцете, а децата при първи симптоми за грип да останат вкъщи и да се консултират с лекар.

От инспекцията ще следят редовно и каква е заболеваемостта сред учениците, както и броя на отсъстващите от училище.

„Имунизирането с ваксина за сезонен грип също е сред препоръчителни мерки за борба със заболяването”, посочи директорката на РИОКОЗ-Пловдив.

Само за седмица в имунизационния кабинет на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве 40 души са си поставили ваксина.

Според д-р Янка Барганова, в момента епидемиологичната ситуация в региона е нормална, а заболеваемостта  през периода 30 септември - 7 октомври е 42 на 10 хиляди души.

 

Коментари