Публикация

Приемът на антихипертензивни препарати намалява риска от инсулт дори при хората с нормално кръвно

Международен екип от учени анализирал над 100 проучвания, в които участвали над 600 000 души. Проучванията били проведени в периода 1965 - 2015г.


Резултатите показали, че лекарите трябва активно да предписват лекарства понижаващи кръвното налягане. В момента тези препарати се изписват само на тези пациенти, които имат хипертония докато те можа да се предписват и при хора, които влизат в рисковата група дори и при нормални стойности на артериалното налягане.

Според препоръките на National Institute for Health and Care Excellence, в момента лекарствата за понижаване на артериалното налягане се изписват на хора с кръвно над 140/95. На пациенти прекарали инфаркт или инсулт такива препарати не се назначават а се препоръчва регулярно наблюдение при специалист.

Според специалистите приема на лекарства намаляващи кръвното налягане трябва да има при пушачите с повишени стойности на холестерола, както и при хора над 65 годишна възраст. Това ще намали риска от възникване на инфаркт и ще намали вероятността за поява на инсулт.

Новата концепция е развита от учените в Оксфорд и е публикувана в научното списание "Лансет".

Коментари