Публикация

Тютюнопушенето при бременни – по-вредно за бебето, отколкото за майката

Д-р Дарина Давидова от Родилно отделение на МБАЛ „Дева Мария“: Мит е, че при забременяване е противопоказно майките да прекратят тютюнопушенето. Това не създава риск за бебето , а точно обратното.


Всички рискове, които носи тютюнопушенето на хората, съществуват и за бременните жени. Разликата в случая е, че това, което бременната приема, се предава на плода, независимо дали то е полезно или не.

Освен, че вреди на белите дробове на майката, веществата, които цигареният дим съдържа, чрез плацентата стигат и до бебето. Обикновено плацентата при майки, които пушат през цялата бременност не развива нормалната си големина. Съответно изхранването на бебето е по-малко, до него достига по-малко кислород и хранителни вещества и то не може да порастне достатъчно. Това, от своя страна, увеличава риска за преждевременно раждане. Или, ако жената роди, по време на определения й термин, детето може да бъде недоносено.

Нежеланите последици, които може да донесе тютюнопушенето на бъдещите майки и техните деца са изключително страшни. Една от тях е преждевременното раждане след пукане на околоплодния мехур. Друг проблем, дължащ се на обогатяването с въглероден диоксид и катран, е оцветяването на околоплодната течност в жълто и зелено, което сигнализира за налична инфекция. Това създава изключително неблагоприятна среда за плода. По време на преглед на бременна жена - пушачка, с помощта на ултразвук може да бъде забелязано, че плацентата е с по-малки размери и по нея има инфарктни участъци. Поради слабото кръвоснабдяване, тези участъци са превърнали плацентата в негодна за хранене на плода. Не по-малко опасен е фактът, че поради по-малкото количество кислород,което отива при бебето, при запис на тоновете му на монитора може да се види по-ниска-честота на сърдечната дейност.

При всички деца на майки пушачи съществува риск за заболяване на респираторната система. Изразяват се най-вече в проблеми в развитието на белите дробове и още по-опасно - ракови заболявания. Нервната система на детето също е под прицел. Има риск за развитие на психични заболявания. Освен главният мозък, може да страда и периферната нервна система. При бебетата се появяват гърчове и епилептични припадъци. Не е изключен и проблем в развитието на очите, то да става по-бавно. В гинекологията го наричат раждане на ретардирани деца – с намалени размери, с по-малка обиколка на главата, с по-малко тегло. Създава се по- бавна адаптация към външния живот. Ако майката е активна пушачка и употребява повече от 10 цигари на ден, се получава момент на пристрастяване на плода към никотина и след като се роди, ако тя не кърми и го храни с адаптирано мляко, до бебето не достига дозата никотин, към която и то е получило зависимост и изпада като в абстинентен синдром.

Мит е, че при забременяване е противопоказно майките да прекратят тютюнопушенето. Това не създава риск за бебето, напротив. Единственото неприятно в случая е разтройването комфорта на майката, който се създава от зависимостта. Отказът от този вреден навик носи емоционален и психически стрес за самата жена, но не и за бебето. Спирането на цигарите не влияе лошо на плода. Колкото по-малко вредни субстанции, толкова по-добре за детето. Рискът за новороденото не съществува само тогава, когато бъдещата майка употребява цигари, а и в присъствието на пушачи – при пасивно пушене.

Не се препоръчва отказване от цигарите на бременни жени, чрез продукти, съдържащи никотин –лепенки и дъвки. Те също влияят негативно на плода. Съдържанието на никотин не е безвредно и също достига до бебето. Обикновено такива деца са по- нервни , изискват повече грижи след раждането, повече внимание.

Коментари