Публикация

Родопският прополис предпазва и от рак


Осем пъти по-силни противотуморни свойства има прополисът от пчели от Асеновградския регион в сравнение с приетия за еталон бразилски прополис.

Родопският пчелен клей има 8 пъти по-висока концентрация на фенетилов естер на кафеената киселина (САРЕ).
Научно е доказано, че директното прилагане на тази съставка убива раковите клетки, без да разрушава здравите.

Това показва 4-годишното фармакологично изследване проведено от Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към пловдивския Медицински университет. Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката.

Проучването, което е направено с най-прецизните апарати за идентифициране на вещества, показва, че нашият прополис превъзхожда в някои съставки бразилския и аржентинския, които се смятаха за ненадминати по качество (заради невероятно богатата на различни растения флора, условие за добра паша).

„Теоретично, без да сме го прилагали върху туморни клетъчни линии, можем да кажем, че при такова високо наличие на естер на кафеената киселина българският прополис притежава уникални свойства, които могат да бъдат използвани в борбата с раковите заболявания”, обясни доц. Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология.

Още през 1902 г. пчелата в Родопите е идентифицирана от специалисти като самостоятелен вид, различен от медоносните насекоми, познати в Европа.

„Медът и прополисът, които тя прави, са по-добри като качества и лечебни свойства. Тази пчела е почти на изчезване”, посочи доц. Пейчев.

А именно създаденият от нея прополис притежава шест фармакологични ефекта, изключително ценни за медицината и стоматологията – антибактериален, противовъзпалителен, регенеративен (стимулира затварянето на ерозии на лигавицата), обезболяващ, антиоксидантен и имуностимулиращ. Вътрешното прилагане на пчелния клей подобрява имунната система.

„Това е най-естественият природен продукт за имунна защита при човека, особено през зимния сезон”, припомни доц. Людмил Пейчев.

Коментари