Публикация

10 интересни факти за грипа:

Ето няколко интересни неща, които е добре да знаете за грипа:


1. На английски език грип е "influenza" и произлиза от италианското "influentia", което означава влияние, понеже дълго време се е считало, че това заболяване се причинява от въздействието на планетите, звездите и луната - иначе било невъзможно да се обясни толкова внезапно начало и бързо разпространение на болестта.

2. Грип без висока температура няма! Характерна е високата температура в порядъка на 38-39 градуса още в първите няколко часа на заболяването. Ако нямате висока температура става въпрос за друго заболяване.

3. Характерно при грипа е че няма секрети. В първите дни на заболяването често е запушен носът, което е свързано с интоксикацията на тялото и отток на заразената тъкан. След 3-4 дни се появяват класическите секрети, които не се причиняват от вируса а от бактерии в резултат на заболяването.

4. По време на кихане и кашляне частиците с вируса на грип летят със скорост около 16 км/ч.

5. Интересно е че грипният вирус може да бъде замразен и това няма да го увреди. При температура около нулата вирусът се съхранява в продължение на месец, затова и пикът на заболяемостта е при затопляне. Но обикновен сапун убива вируса.

6. Трябва да знаете, че при получаване на заплата или теглене на пари от банкомат лесно може да се заразите с грип. Учените са установили, че банкнотите са отлична почва за инфекция. Грипът се съхранява върху тях повече от 2 седмици. Поради това в някои страни отпечатват банкнотите на хартия с антисептични свойства, а в Япония дори парите се дезинфектират при 200 градуса в специални перални.

7. Най-добрата ваксина за кърмачета е млякото от мама. Майка болна от грип може да зарази детето си ако го кърми.

8. Таблетките за смъкване на температурата помагат на грипа да се разпространи в организма. Всъщност нормалната или леко повишена телесна температура е рай за вируса.

9. Аспирин при грип може да доведе до смърт, особено при деца. С комбинация от вирусна инфекция и ацетилсалицилова киселина, която е част от аспирина и други средства, развиват сериозно състояние - синдром на Рей.

10. Грипната епидемия се предвижда от интернет. През последните няколко години биолозите и лекарите започнали да предсказват предстоящата грипна епидемия и скоростта на нейното разпространение в света по броя на търсенията за грипа от интернет потребителите.

" }-->

Коментари