Публикация

Хранителни навици при хронични болки


Фибромиалгията е хронично състояние, чийто симптоми включват болки в мускулите и тъканите, умора, потиснатост и нарушения в съня. Тя често имитира или съпровожда други хронични състояния като нарушена храносмилателна дейност, лупус и артрит.

Обикновено причината за тези симптоми се корени в нещо друго и затова на всеки пациент трябва да се прилага индивидуално лечение.
 
Тъй като фибромиалгията е комплексно състояние, нейното лечение е трудно. Терапията с медикаменти намалява симптомите само с 30 - 50%.

Много пациенти прибягват до лечение чрез промяна на диетата и начина на живот и според едно проучване 42% от тях твърдят, че определени храни утежняват състоянието им.  

Връзката между храните и болките

Последните данни показват, че болките на пациенти с фибромиалгия се предизвикват от раздразнени неврони в гръбначния стълб, вследствие на възпаление или повредени клетки.

Някои химикали в храните могат да отключат дейността на невротрансмитери, които повишават чувствителността.
Въпреки че проучванията върху връзката между диетата и фибромиалгията са малко и няма категорично заключение за тази връзка, специалистите препоръчват няколко правила за хранене, които могат да помогнат на хората с хронични болки.

Яжте пресни растителни храни

Повечето пациенти с фибромиалгия са чувствителни към храните и затова диета с пресни храни без консерванти и добавки може да облекчи симптомите, причинени от съпътстващи заболявания, като раздразнен храносмилателен тракт например. Няколко проучвания са установили успокояване на симптомите на фибромиалгия при хора, които са преминали на вегетарианска диета. Ако не друго, поне се откажете от червените меса. Ако е възможно, купувайте само органична храна, без химикали и пестициди.

Не прекалявайте с кофеина

Смята се, че фибромиалгията е свързана с нарушение на баланса на химикалите в мозъка, които контролират настроението. Този баланс често се влияе от неспокойния сън и умората. Понякога пациентите с фибромиалгия се опитват да преборят умората с кофеинови напитки, но трябва да се знае, че с времето това може да има негативен ефект. Лекарите препоръчват да не се прекалява с кофеина. Въпреки че първоначално зарежда с енергия, той пречи на съня и човек може да будува дълго след като е изпил чаша кафе.

Избягвайте някои зеленчуци

Много хора с болки в ставите избягват зеленчуците с тъмни цветове. Обикновено зеленчуците са нискокалорични и здравословни, но се смята, че оцветените в тъмночервено и лилаво – домати, патладжани и някои сортове картофи – засилват артритните болки при някои хора. Причината за това вероятно е, че в тях има нервротоксични съставки. При някои хора отказът от тези зеленчуци има благоприятен ефект.

Приемайте омега-3 киселини

Омега-3 киселините, които се съдържат в сьомгата и други риби, са известни с благотворното си въздействие върху сърцето, но те също помагат и срещу болките. Те намаляват възпаленията и подхранват мозъка. Проучване показва, че след редовен прием на рибено масло болките на пациент, страдащи от артрит, са намалели с 60%. Ефектът на омега-3 киселините върху пациенти с фибромиалгия обаче не е бил изследван задълбочено.

Ограничете приема на мая

Маята, а също и глутенът, присъстват в най-различни тестени изделия. Приемането на мая може да доведе до появата на гъбички в организма, които могат да засилят болките. Хората с фибромиалгия са и по-склонни съм алергия от глутен. При някои от тях се наблюдава целиатия /Celiac disease/ и избягването на маята и глутена може да им помогне.
 
Не прекалявайте с млечните продукти

Около 70% от хората в света страдат от някаква степен на непоносимост към лактозата. Затова не е изненадващо, че организмът на много пациенти с фибромиалгия преработва трудно млякото и млечните продукти.

Учени са изследвали реакцията на пациенти с фибромиалгия към съставките на различни храни. Кръвните проби на 25% от участниците са показали имунна реакция на продуктите от краве мляко.

В същото време при пациентите на вегетарианска диета е отчетено подобрение на състоянието.

Не прекалявайте с въглехидратите

Ако трябва да се избере хранителен режим за страдащите от фибромиалгия, подходяща би била бедна на въглехидрати диета. Около 90% от хората в това състояние имат нисък адреналин, което се отразява на метаболизма на въглехидратите и може да доведе до хипогликемия.

Тези хора често посягат към захарта, но обикновено много от тях след първоначалното зареждане с енергия  преживяват срив. Ако страдате от хипогликемия и ако искате да поддържате стабилни захарни стойности, опитайте с комбинация от въглехидрати, протеини и мазнини.

Не овкусявайте допълнително храната си

Добавките, които придават по-приятен вкус на храните като моносодиум глутамат (monosodium glutamate), често засилват болките. Те се използват в китайската кухня и в химически обработените пакетирани храни.

Тези добавки действат като възбуждащи невротрансмитери, които могат да стимулират рецепторите на болката. Установено е, че нивото на глутамат в гръбначната течност е свързано с силата на болките при хората, страдащи от фибромиалгия. Според учените, моносодиум глутамата може да предизвика краткотрайни главоболия, а опити с животни са показали, че натрупването на глутамат в мускулите засилва чувствителността към болките.

Избягвайте нездравословните храни

Американската асоциация за изследване на фибромиалгията препоръчва ограничаването или пълното отказване от рафинирана захар, кофеин, алкохол, пържени храни, червено месо и химически обработени храни. С други думи, повечето продукти, които се предлагат в заведенията за бързо хранене, захарните изделия и закуските.

Освен че от тях се пълнее и се придобиват нездравословни навици, тези продукти могат да раздразнят мускулите, да нарушат съня и да отслабят имунната система.

Опитайте да премахнете тези храни от диетата си за няколко седмици, за да проверите дали те влияят на симптомите на фибромиалгията. Освен това яжте много пресни плодове и зеленчуци и поддържайте здравословно тегло. Проучванията показват, че отслабването подобрява състоянието на хората, страдащи от фибромиалгия, които са със свръхтегло. 

 

Коментари