Публикация

Заболелите от свински грип у нас може да са няколкостотин


Най-вероятно заболелите от новия пандемичен грип A (H1N1) в страната са много повече от регистрираните.

Това съобщи акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

По думите му, броят на заразените може да е достигнал и няколкостотин, но в много случаи заболяването протича леко и хората не се усъмняват.

Официално регистрираните до момента положителни случаи на свински грип у нас са 94.

„Случаите, които се регистрират, обаче са само връх на айсберга”, категоричен бе акад. Гълъбов.

Той поясни, че пандемичният грип протича както и сезонният - започва с втрисане, повишаване на температурата до 38 градуса, болки в мускулите, отпадналост, умора, главоболие. В някои от случаите на H1N1 обаче, тези симптоми са били съпътствани и от повръщане и диария, които не са характерни за сезонния грип.

Акад. Ангел Гълъбов препоръча ваксинацията за сезонния грип, която струва около 12-14 лева, за да се избегнат усложненията. През миналата година едва 4 % от българите са се имунизирали, а от сезонен грип годишно в страната умират между 600 и 1000 души.

„Препоръчвам на населението да се ваксинира срещу сезонен грип и за около 20-30 дни ще имат изградена имунна защита. Увеличаването на процента на населението с имунитет е една гаранция, че ще се потисне разпространението на вируса”, уточни акад. Гълъбов.

Средната възраст на заболелите от свински грип е около 26-27 години. Около 33 на сто от възрастните над 65 години е установено, че имат защита срещу вируса на пандемичния грип. При по-младите този процент е много по-нисък - до 9 %. При възрастните обаче заболяването протича по-тежко.

Най-уязвими са децата до 4 години, бременните, диабетиците сърдечно болните. Затова у нас ваксината срещу новия вирус ще бъде поставена най-напред на тях.

Коментари