Публикация

И мъжете страдат от… следродилна депресия

Краят на безгрижните дни и осъзнаването на голямата отговорност от бащинството са сред често срещаните причини за потиснатост сред мъжете


Следродилната депресия може да засегне и представителите на силния пол, твърди руският психолог Роза Герман пред meddaily.ru. Тя се позовава на различни изследвания, които показват, че всеки десет мъж, който е станал баща, изпада в такова състояние.

Така например наличието на следродилна депресия при жената може да се отрази и на младия баща, ако той се влияе прекалено от нейните емоции. Краят на безгрижните дни и осъзнаването на голямата отговорност от бащинството (особено, ако човек е млад, а това е първото дете) също са сред често срещаните причини за потиснатост сред мъжете.

След раждането, освен като съпруга жената влиза и в ролята на майка и започва да отделя все повече внимание на бебето. Тогава мъжът неволно започва да вижда конкурент в лицето на детето, заради което се лишава от най-голямото внимание и грижа. В такива случаи, често може да настъпи агресия. Разбира се, умората и недостигът на сън също повлияват върху настроението. Проблем се оказват недостатъчното време за общуване в семейството, както и ограничените сексуални контакти. „Затова не е чудно, че раждането може да стане повод за криза в семейните отношения, през която не всяка двойка може да премине без сътресения“, обяснява Роза Герман.

Жените често не приемат сериозно депресивното състояние на съпруга си, защото на плещите си са поели основната тежест от грижите за детето. Понякога самите бащи изпитват вина за състоянието си и опитват да не му отдават голямо значение с надеждата, че всичко ще се разреши от само себе си. Не бива да се забравя обаче, че тази ситуация засяга не само личностното развитие на детето, но влия негативно върху отношенията на двойката. Ето защо, ако жената забележи, че съпругът й е станал твърде дистанциран или раздразнителин, препоръчителна е консултацията със специалист.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика майчинство следродилна депресия бащинство потиснатост недостиг на сън липса секс

Коментари