Публикация

За някои ползи от вредните неща

9 нарочени за "вредни" неща, от които има полза


Шоколад

Изследвания потвърждават, че това богато на aнтиоксидантите флавоноли лакомство предпазва от някои видове рак и от запушване на артериите. Според последно проучване, тези мощни химикали увеличават притока на кръв към мозъка и по този начин предотвратяват развитието на деменция. Най-полезен е шоколадът с високо съдържание на какао.

Червено вино

Отдавна е известно, че червеното вино предпазва от рак и е полезно за здравето на артериите. Според учените заслугата за това е на съдържащия се в люспите на червеното грозде ресвератрол. Последните изследвания свързват този антиоксидант освен с антиканцерогенните му свойства и с по-голямата издръжливост, с намаляване на риска от заболявания на венците и от Алцхаймер. Бялото вино не е толкова полезно, защото при неговото производство гроздето ферментира след отстраняване на люспите му.

Maрихуана

Последните опити с мишки показаха, че противовъзпалителните съставки в този наркотик предотвратява слепването на протеините в мозъка, което е една от главните причини за Алцхаймер.

Червеи

През 2003 година те бяха обявени от американските здравни власти като единственото живо лечебно средство. Когато се поставят върху сериозни рани, ларвите имитират поведението си в природата и се хранят с бактериите и мъртвите тъкани. По този начин те стимулират оздравяването и не позволяват развитието на инфекция.

Слънчеви лъчи

Според учените умерените дози ултравиолетови лъчи са много полезни за астматиците. Слънчевата светлина потиска имунните реакции, които причиняват астмата. А слънчевата светлина, дори и да е индиректна, повишава настроението. Тя помага на хората, които работят в офиси, да се преборят с умората и сънливостта.

LSD

Малки дози от LSD помагат при лечението на тежките алкохолици, сочат изследвания. Проучвания показали, че след излекуването си много пациенти не са се върнали към този порок. Това лечение трябва да се прилага само в клинични условия.

Кафе

Учените твърдят, че то е един от основните източници на антиоксиданти в диетата ни и помага за намаляване на риска от диабет. Веществата в кафеените зърна предпазват от развитие на цироза на черния дроб и панкреатит.

Гняв

Спорадичните изблици на гняв са полезни за здравето и дори по-добър защитен механизъм от страха, раздразнението или отвращението. Гневът обаче не трябва да продължава дълго, защото тогава може да си навлечете сериозни здравни проблеми, като високо кръвно налягане, проблеми със съня и белите дробове.

Бира

Вярно, че е по-полезно да се изпие една чаша от богатото на антиоксиданти вино Пино Ноар, 

отколкото една халба бира, но ново изследване показа, че умерената консумация на кехлибарената напитка подобрява сърдечносъдовата функция.

Коментари