Публикация

Наш водещ хирург консултира пациенти в Медицински център-1 в Пловдив

Дори злокачественото заболяване, хванато на време, има много голям шанс да бъде излекувано


Водещият български хирург проф. д-р Петър Учиков ще консултира пациенти всяка седмица в понеделник и в сряда в Медицински център-1, част от верига болници „Медлайн“ в Пловдив. Кампанията стартира от 11 януари 2016 г., понеделник.

„Нашата цел е точната диагноза да бъде поставена на болните в самото начало. Това е гаранция за успешно лечение, спестява разкарване на пациентите за доуточняване на диагнозата и солидни средства“, заяви мениджърът на верига болници „Медлайн“ д-р Невен Енчев. Според него идеята е на предния фронт да се поставят високо квалифицираните специалисти, т. нар. тежка артилерия в здравеопазването, вместо те да поемат пациента, едва когато бъде приет в болницата. Утвърденият специалист поставя точната диагноза.

Добре известно е, че злокачественото заболяване, хванато на време, има много голям шанс да бъде излекувано, добави началникът на Първо хирургично отделение в МБАЛ „Медлайн“ проф. Учиков. Методите на диагностика сега са толкова напреднали, че са напълно недопустими пропуски, категоричен е той.

Известният хирург очаква в кабинета си пациенти от рисковите за рак на белия дроб групи – пушачи, миньори, асфалтаджии, работещи в запрашена среда. Те трябва 2 пъти в годината да се консултират със специалист. Болестта протича без симптоми в началото и когато започнат оплакванията, карциномът е напреднал твърде много и най-вероятно е вече в последна фаза. Най-засегнати от този вид карцином са хора над 40 години, като случаите зачестяват прогресивно с напредване на възрастта. Болестта се подмладява, защото преди 20 години се откриваше при над 60-годишните. Злакочественитезаболявания на белия дроб, на млечните жлези, на дебелото черво и панкреаса се увеличават постоянно и отдавна изместиха рака на стомаха от първото място, посочи проф. Учиков. Разпространението на рака е почти еднакво между двата пола, като мъжете леко превалират.

Хирургът заяви, че пациентите се разделят на 3 групи според отношението към заболяванията. В първата са тези, които не се интересуват от здравето си и въпреки съветите търсят помощ в последната фаза на болестта, когато не можем да направим нищо, освен да регистрираме болестта, обясни професорът. В другата група са хората, които слушат лекарите и ходят редовно на контролни прегледи. При тях резултатите са много добри. Когато и болестта е открита навреме, те дори умират от друго, а не от карцинома. Третата група пациенти са страдащите от канцерофобия – те постоянно търсят лекари, сменят ги и си правят какви ли не изследвания.

Огромни главоболия на докторите обаче създават хората, които провеждат консултации със лечители, билкари, врачки, баячки, пият всякакви отвари, спират приема на предписаните медикаменти и не провеждат назначеното им лечение. Това е груба грешка с много тежки последици за болните, подчерта професорът.

Прегледите ще се провеждат след предварително записване на тел: 032/644-222 в Медицински център-1, който е част от верига болници „Медлайн“. Пациентите е необходимо да си вземат направление от личните лекари. Ако някой има оплаквания, ще бъде прегледан, дори да няма талон, увери проф. Учиков.

Коментари