Публикация

Отиде си неврохирургът проф. Венцеслав Бусарски!

Проф. Бусарски беше началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница „Света Анна“ в София


С тъга ви съобщаваме, че проф. Венцеслав Бусарски сложи край на живота си днес сутринта. Причините за фаталното решение не са известни, но според негови приближени през последните месеци той е страдал от дълбока депресия. Проф. Бусарски беше началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница „Света Анна“ в София, а също и главен секретар на Българското дружество по неврохирургия.

През 2012 г. проф. Бусарски претърпя тежка катастрофа, след която едва оцеля. Той беше приет в Клиниката по изгаряния на „Пирогов“ на 11 юни с 55% изгаряния и опасност за живота. За месец и половина претърпя серия операции, всички поразени тъкани бяха покрити с изкуствена материя.

Катастрофата, придружена с пожар, се случи на детелината на бул. "България" и отклонението за кв. Бояна на Околовръстния път. Все пак той успя да се възстанови след тежките травми и се върна към професията си като шеф на неврохирургията в „Св. Анна“.

Проф. Бусарски е роден през 1948 г., завършва медицина в София и започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 г. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ и др. Защитава кандидатска дисертация (дм) на тема „Следоперативен компютертомографски контрол при интракраниални обемни процеси“ и за „д.м.н. “ на тема „Микроневрохирургия на черепно-мозъчната основа“. Има над 220 научни труда, съавтор е на ръководството „Неврохирургия“, на ръководства по хирургия, неврология и др. Има две изобретения и приноси в невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия, председател е на Българското дружество по неврохирургия през периода 2000–2010 г.

Светла му памет! 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Неврохирургия проф. Венцеслав Бусарски

Коментари

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Един от двамата най-добри в професията! Поклон!

poklon

Един от най-най-добрите! Много жалко. Бог да го прости!

Неделя, 10.01, 14 часа, Боянските вечни жилища.. Да се поклоним..

Бог да прости човека и големия неврохирург проф. Бусарски.

Сбогом, Професоре, дълбок поклон!

Poklon!

Поклон пред Човека, Приятеля, Лекаря, Невероятния специалист, и учител на много много колеги.. Невероятен !

Поклон,много добљр специалист

Шокиран съм,не беше слаб човек,познавах го лично,не мога да проумея как е направил това! Явно е била много силно болка.Отиде си още едно светило на медицината.Много жалко.

Светла му памет на човека!