Публикация

Невен – растителният антибиотик

Растението е изключително ефикасно при лечението на хемороиди. Невенът моментално облекчава симптомите и спомага за бързото заздравяване на разранената лигавица и поддържането на здрава тъкан


невен при хемороиди

Невенът има високи стойности на флавоноиди - растителни антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали и са ефективни в борбата с възпаления, вируси и бактерии, заради което наричат невена „растителен антибиотик”.

Невенът (Calendula) е използван за медицински цели най-малко от 12-ти век.  Произлиза от средиземноморските страни, а днес се отглежда като декоративно растение в целия свят. 

Традиционно невенът е бил използван за лечение на стомашно разстройство и язви, както и за облекчаване на менструални болки, а днес най-често се прилага локално върху кожата.

Невенът доказано подпомага бързото зарастване на рани, чрез увеличаване притока на кръв и кислород към засегнатата област и израстването на нова тъкан.

Изсушените листа на растението се влагат в кремове, тинктури, промивки, за лечение на изгаряния, дерматити, възпаления, подсичания за подобряване хидратацията и еластичността на кожата. Подпомага лечението на акне, гъбични заболявания, себорея.

Подходящ е и при разширени вени, гинекологични възпаления, язва, гастрит, възпаления на устната кухина и гърлото.

Невенът също така помага предотвратяването на дерматит или възпаление на кожата след лъчева терапия.

Мехлемът от невен е изключително ефикасен при лечение на хемороиди. Осигурява моментално облекчаване на симптомите, бързото заздравяване на разранената лигавица и поддържането на здрава тъкан.

Капки за уши, съдържащи невен, се използват за лечение на ушни инфекции при децата. Редица научни проучвания са установили липса на каквито и да било странични ефекти. 

Коментари