Публикация

РЛК-Пловдив против промените в Закона за здравното осигуряване


Районната лекарска колегия в Пловдив категорично отхвърля работния проект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, който беше представен от Министерството на здравеопазването.

Според организацията предложените промени ще елиминират Българския лекарски съюз като равнопоставен партньор при договорния принцип.

„Прави се опит да се изземат функциите и приоритетите на съсловната организация.
Проектът, който се предлага, е в разрез с подписания предизборен Меморандум между съсловните организации в сферата на здравеопазването – Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, и политическите партии”, се казва в становище на лекарите, прието вчера на Делегатското събрание на РЛК-Пловдив.


И д-р Георги Ставракев, член на Управителния съвет на БЛС, окачестви идеята за изваждането на глава „Контрол и санкции” от рамковия договор и вкарването й в новия закон като начин за пълно елиминиране на организацията и бъркането й със синдикатите. Там санкциите за лекари започват от 500 лева и достигат 40 хиляди. „Това са безумни числа”, категорични са пловдивските лекари, според които
работният проект е направен от хора, които са далеч от реалностите в здравеопазването у нас.

На събранието е взето решение пловдивската колегия да се противопостави на предложените промени по време на Отчетно-изборния събор на БЛС, който ще се проведе между 16 и 18 октомври.

 

 

 

Коментари