Публикация

България ще получи още 9,5 млн. евро за борба с туберкулозата


До края на ноември се очаква страната ни да подпише ново споразумение с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Това стана ясно днес по време на среща между министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, заместник-министрите Любомир Гайдов и д-р Валерий Митрев с регионалния директор за страните от Източна Европа и Централна Азия към фонда д-р Урбан Вебер и портфолио мениджъра за България Никол Дилейни.

Безвъзмездната помощ, която страната ни ще получи, възлиза на 9,5 млн.евро. С нея ще се финансира новата програма за борба с туберкулозата, която ще започне да действа през 2010 г. и ще продължи пет години.

Основната цел е да се понижи заболеваемостта у нас до 27 на 100 хил. души през 2014 г. (в момента тя е 38 на 100 хил. души).

Друг приоритет е ограничаване на мултирезистентната туберкулоза. Според Световната здравна организация България е сред 27-те страни в света, които са сериозно засегнати от този здравен и социален проблем.

Мултирезистентната туберкулоза се повилява по-трудно от стандартното медикаментозно лечение и изисква специални грижи. Процентът на хората, които са засегнати у нас от тази форма на болестта, е 2.5% от всички регистрирани случаи на туберколоза, или около 50 души на година.

До момента Министерството на здравеопазването е получило над 21 млн. евро от фонда за изпълнението на две мащабни здравни програми: „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”.

Коментари