Публикация

Ракът на дебелото черво - болест на съвременната цивилизация.

Ракът на дебелото черво е на трето място по честота и при двата пола, сочат данни на Българското онкологично дружество (БОД)


Ракът на дебелото черво е най-честия рак на органите на храносмилателния тракт. Всяко чревно кървене е съмнение за злокачественост дотогава, докато не се изключи наличието на тумор посредством пълен оглед на дебелото черво ( колоноскопия). Това се отнася и за пациенти с хемороиди. Доказването на кървене от тях не изключва наличието на рак. Най-често изложени на риск са хора над 50 годишна възраст, пушачи, хора с наднормено тегло (особено тези с мастни натрупвания около талията), не физически активните, хора, които са страдали от заболявания на червата (язвен колит или болест на Крон), тези, консумиращи повече червени меса и др.

Профилактиката е най-добрият метод за ранна диагностика и превенция на всички заболявания. Започнете от консултация с лекар специалист. Той ще предложи, според вашата потребност, най-добрите изследвания и свързаните ползи и рискове. Важно е да се знае, че ранните стадии на колоректалния рак обикновено протичат без симптоми.

Всяка в развитите страни се отбелязват все повече и повече случаи. Единият факторите, които способстват за възникването на рак на дебелото черво е начинът на хранене - преобладаването на месни, мазни и брашнени храни, недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход, наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната. Друга причина е задържане на фекална материя в червата поради непълно изхождане и запек. Съществува и наследствена предразположеност и заболявания, засягащи дебелото черво като колит или полипи. Рискът от рак започва да се увеличава 7 години след началото на заболяването и всеки следващи 10 години се увеличава с 10%, достигайки след 25 години 30%. С някои видове контролни прегледи може да се предотврати възникването чрез отстраняване на полипи (гроздоподобни израстъци върху стената на червото), преди да станат злокачествени, или може да се открие рано, когато се лекуват по-лесно и с по-голям успех.

Ракът на дебелото черво е на трето място по честота и при двата пола, сочат данни на Българското онкологично дружество (БОД). Само при 44,7% от този вид рак се открива в първи и втори стадий, като при останалите е в 3-ти и 4-ти стадий, сочат още данни на дружеството. Ако това заболяване не се лекува навреме, от рак на дебелото черво, както и от всеки друг рак, организмът загива.

Коментари