Публикация

Скърбим за нашия колега и приятел!

Днес сутринта почина проф. д-р Венцеслав Асенов Бусарски, д.м., д.м.н.


Днес сутринта почина проф. д-р Венцеслав Асенов Бусарски, д.м., д.м.н.

Той работеше в Клиниката по неврохирургия на Университетската болница „Света Анна“ в София, и беше Главен секретар на Българското дружество по неврохирургия.

Роденият през 1948 г. проф. Бусарски е завършил медицина в София и започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 г. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ . Защитава кандидатска дисертация (дм) на тема „Следоперативен компютертомографски контрол при интракраниални обемни процеси“ и за „д.м.н. “ - на тема „Микроневрохирургия на черепно-мозъчната основа“. Има над 220 научни труда, съавтор е на ръководството „Неврохирургия“, на ръководства по хирургия, неврология и др. Има две изобретения и приноси в невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия. Председател е на Българското дружество по неврохирургия през периода 2000–2010 г.

С неговата кончина България загуби един от своите най-добри лекари, фокусирали в едно изключителни научни постижения и благодарността на хиляди пациенти .

От името на целия колектив на УМБАЛ „Св. Анна – София“ АД, поднасям нашите искрени и най-сърдечни съболезнования на роднините и близките на професор Бусерски.

Светла му памет!

Д-р Славчо Близнаков

Изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна – София“ АД

Коментари