Публикация

За биреното коремче и рисковете за мъжкото здраве


Много може да се говори за ползата от малките дози алкохолни напитки, но никой не се съмнява във вредата от прекаляването с алкохола. При това става дума не само за употребата на силните алкохолни напитки: бирата, която погрешно се възприема от много хора като най-безобидното от всички питиета, също нанася големи вреди на здравето. И както твърдят лекарите – това важи главно за мъжете.

 

Причината е, че съдържащият се в бирата фитоестроген, който се отделя от плодовете на хмела при варенето, потиска секрецията на мъжкия хормон тестостерон. В следствие на това в организма започва да се трупа женския хормон естроген. Той се съдържа в мъжкия организъм и при нормално състояние, но не трябва да преобладава.

 

Последствията от нарушаването на хормоналния баланс могат да бъдат различни, но най-сериозните от тях са:

 

Повишен холестерол

 

Британски учени са изследвали група млади хора и установили, че тези, които имали дори незначително повишен естроген в организма си, са и с най-висок холестерол.

 

Като се има предвид, че с възрастта този проблем се задълбочава, при мъжете след 40-годишна възраст дори незначителните отклонения могат да доведат до опасни последици.

 

Естрогенът увеличава производството на „лошия” холестерол, който е отговорен за развитието на сърдечно-съдовите заболявания и инфарктите и пречи на образуването на „добрия”, който, обратно, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява сърдечните пристъпи.

 

Затлъстяване

 

Биреното коремче не пораства от поемането на повече течности. Естрогенът насочва натрупването на тлъстини главно около талията. И това не е всичко: мастните клетки изработват ензим, който превръща мъжкия хормон тестостерон в естроген! Последствията са отпусната мускулатура, постоянна умора и проблеми с либидото. Да не говорим за повишения риск от развитие на диабет и други съпътстващи затлъстяването заболявания.

 

Възпаление на простатата

 

Недостигът на естроген в мъжкия организъм отдавна се смята за една от предпоставките за рак на простатата. Излишъкът от него обаче, също крие риск за жлезата. Въпреки че точният механизъм на тази зависимост все още не е изяснен, медиците предполагат, че високите стойности на естроген допринасят за разрастването и нарушаването на дейността на простатата.

 

Когато жлезата се увеличи, тя започва да притиска пикочните пътища и пикочния мехур и това предизвиква характерното често и затруднено уриниране.

 

Порастване на… бюст!

 

Всяка втора жена мечтае да увеличи бюста си леко и безболезнено. Уви, по ирония на съдбата такъв метод е достъпен само за силната половина на човечеството. При хормонален дисбаланс на мъжете може да им се подуят гърдите, защото тлъстините започват да се натрупват в областите, подвластни на естрогена.

 

Отслабена сърдечната дейност

 

Полски изследователи са установили, че съчетанието от сърдечна недостатъчност и повишено ниво на естроген води до преждевременна смърт при мъжете. Хората с  такива симптоми умират средно два пъти по-често от останалите сърдечно болни.

 

Мъжете с високо ниво на естроген също така са по-предразположени към тромбози на вътрешните вени и съответно към инфаркти.

 

Лекарите твърдят обаче, че и прекалено ниските нива на естроген в кръвта води до същите последствия.

Коментари