Публикация

Секцио или нормално раждане - кой избира?

Д-р Антонио Душепеев е роден в Бургас през 1962 година. Завършил е английската езикова гимназия "Гео Милев" в морския град и Медицинска академия във Варна.


Д-р Антонио Душепеев е роден в Бургас през 1962 година. Завършил е английската езикова гимназия "Гео Милев" в морския град и Медицинска академия във Варна. Специализирал е акушерство и гинекология в столицата. Има специализации в Унгария и Израел. Началник на Родилно отделение в бургаската болница. Съветник в Общински съвет-Бургас, председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности в местния парламент.


Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА, вестник "Черноморски фар"

- Д-р Душепеев, повече бебета ли се родиха в бургаската болница през изминалата година?
- Броят на новородените е приблизително толкова, колкото бе равнището през 2014-а, с лека положителна тенденция от края на 2015-а.

- На какво се дължи фактът, че успявате да привлечете все повече бургаски жени да раждат именно тук?
- Най-вече с добрите резултати. Имаме интензивна женска консултация, която ни позволи да спасим живота на доста деца през последните години. Когато има спад в раждаемостта, обикновено всяко едно общество и всяка една система на здравеопазване, се концентрират към хората, които желаят да имат дете. Т.е. тези, които имат проблеми със забременяването и с износването, така наречените стерилитетни и инфертилитетни състояния. Друг акцент се поставя върху повишените грижи в хода на бременността и раждането, за да не се допускат изненади. Колкото повече информация има лекуващият лекар, пък и хората, които работят в болницата за протичане на бременността, толкова по-малко са възможностите за негативен изход.

- Непрестанно се изнасят стряскащи данни за демографската криза в България. Какво влияние оказва тя и толкова тежка ли е, колкото я представят специалистите по демографски изследвания?
- Демографската криза е много сериозен въпрос. Първо, защото в България от шест милиона в края на Втората световна война, хората стават за 15 години осем милиона. Осеммилионният българин е роден през 1962 година. Деветмилионният за малко да се роди в края на осемдесетте години. Този процес би трябвало да бъде детайлно анализиран. Защо за толкова кратко време се е повишила толкова много раждаемостта? Ефектът е не само икономически, но и социален. В България трябва да свикнем с идеята, че ще има толкова хора, колкото може да издържи икономиката на страната. И естествено социалните фондове.
Но никой не трябва да се съмнява в изключително доброто чувство на българина към ситуацията и към процесите, които се развиват около него. Българското семейство, българската двойка много добре знае колко деца да има и кога да ги създаде. За да е добре основно за децата и донякъде и за родителите. Не зная дали е заложено в генетичната ни тъкан, или в народопсихологията ни, но това е така.
Не може да се избяга от икономическите процеси, които безспорно оказват влияние на решението на едно семейство да създаде дете. Но например по време на Виденовата зима, раждаемостта не беше страхотно ниска. Поради простата причина, че бебетата са планирани тогава, когато никой не е очаквал, че доларът после ще стане 3000 лева. После имаше спад, а след това възстановяване.
Често в България за демографска криза говорят онези, които нямат деца. Те по-скоро правят обществото свидетел на вътрешните им страхове и притеснения от това как им се е стекъл живота.

-През коя част от годината в Бургас има най-много раждания?

- Обикновено най-силните месеци са януари, август и до някъде декември. Говорим като абсолютен брой раждания. Сега имахме много жени, чийто термин беше около Нова година.

- Какъв е профилът на родилката в Бургас?
- Първо трябва да уточним, че тук не водим статистика например за това коя жена от какъв етнос е.
Но може да се каже, че има два основни профила. Тези, които са се отдали на образование, кариера и наука, обикновено раждат първото си дете около 30-годишната си възраст и дори малко по-късно. Докато тези, които са започнали със семеен бизнес, отдали са се на предприемачество, раждат децата си по-скоро когато Господ е решил, обикновено до 20-30 години. Част от децата се раждат и по-скоро нежелани. Някои майки казват - не го исках, стана грешка.

- Имат ли достъп бургаските жени до последните новости в медицината?
- Абсолютно. Бургаската бременна и раждаща жена получава най-доброто, което би могла да получи изобщо. Резултатите показват, че това е така – здравите бебета и здравите майки вкъщи. Въпреки че има много интерпретации. Ние сме свикнали и на добри, и на лоши думи по наш адрес. Но правим това, което трябва.

- Повишава ли се броят на малолетните бременни?
- Проблемът с малолетните бременни продължава да стои, въпреки че не е толкова интензивен, както преди години. И в момента в отделението има тринадесетгодишна родилка. Постепенно някои части от българския народ започнаха да осъзнават, че това не е полезно за никого. Че образованието е важно. Процесът все още не е масов и повсеместен, но се забелязва, че малолетните бременни не са чак толкова много. Явно общественият разговор на тази тема, включително и някои законодателни промени, които се предприеха, доведоха до наливане на разум в някои семейства.

- Има много жени, които споделят, че желаят да родят със секцио. Какво е мнението Ви за това?
- В България жената не може да избира как да ражда. Секцио по желание в България няма. Лекарят решава как да стане раждането. Говоря като представител на една лекарска общност, която е част от националната сигурност на държавата. В държавната болница знаем книгите, препрочитаме ги. С малко думи може да се каже, че когато жената трябва да роди със секцио, то за това трябва да има сериозна и основателна причина, която да предотврати заболяване или смърт. Преди няколко години бяха направени опити регламентът да бъде променен, но процесът не бе доведен докрай. Сега със секцио се ражда, когато има сериозна медицинска причина, с която се предотвратяват евентуални усложнения. Има различни случаи, когато се налага да се извърши операция. Единият е, когато жената няма родова дейност, за да се предотврати болест, предизвикана от бременността или да се профилактира евентуална заплаха в началото на раждането. Други операции се правят в хода на раждането. Т.е. жената е започнала да ражда, случва се нещо и се взима решение да се премине от естествено към оперативно раждане.

- Крие ли рискове обезболяването при раждане?

- Във всяка една инвазивна медицинска манипулация има някакви рискове. Инвазивен означава, когато се нарушава някаква цялост. Инжекцията също е инвазия. Раждалите жени знаят, че болката при раждане е съвместима с живота, ако мога така да се изразя. Но ако някоя жена има желание да бъде обезболена при нормално раждане, естествено, това може да бъде постигнато по няколко начина. Единият е чрез медикаменти, които се дават венозно в хода на едно раждане по преценка на лекаря, а другите са обект на анестезиологията. Дават се така наречените епидурални анестезии, при които в междупрешленното пространство се вкарва игла. Решението за такъв тип обезболяване обикновено се взима в консулт между акушер-гинеколога и анестезиолога. В този случай екипът, който е отговорен за раждането, трябва да има доста сериозни доказателства, че няма несъответствие между размерите на плода и таза на раждащата жена. Този въпрос е доста специализиран. Но аз бих казал, че лекар не трябва да препоръчва някаква медицинска процедура, ако не би могъл да я препоръча на дъщерите си. Аз например на моите дъщери не им препоръчвам епидурална анестезия. Казвал съм го много пъти. Не пред медии, но в свои лекции пред аудитория.

- Повече или по-малко са брачните двойки, които имат деца?
- Тенденцията е национална. Около половината от децата се раждат извън институцията брак. Но това е решение, което се взима от двама души. За мен поне е по-добре децата да се раждат в брак. Лично аз мисля, че в консервативните човешки ценности няма нищо лошо.

- Достатъчно ли са средствата, които се отделят от Община Бургас за инвитро процедури?

- Средствата са толкова, колкото може да бъдат отделени от общинския бюджет. По няколко причини през последните години се налага да взимаме решение за отлагане на процедурата при двойки, които вече са получавали възможност за финансиране. Концентрираме се върху тези, които досега не са получавали.

- Какво е мнението Ви за случаите с жители на Бургас, които живеят в чужбина, но имат право да се възползват от възможността за безплатни процедури инвитро, а след това се връщат отново в чужбина и там отглеждат детето си, в Англия например?
- Трябва да свикнем с идеята, че човек държи съдбата в ръцете си и сам решава как да протече животът му. Ние всъщност живеем всички в една държава. От тук до Англия сме в една държава. Имаме право на свободно придвижване, можем да изберем да живеем там, където ни е по-добре. Валидно е и обратното - за хора, които идват да живеят в България. Как да подложим на анализ и критика такива случаи, при положение че е въпрос на личен избор?!

- Има много майки, на които сте помогнали и те решават да кръстят новородените си бебета Антония или Антонио. Колко деца са кръстени на Вас?
- Достатъчно. Много са, да, но не водя такава статистика…

- Има ли случаи от медицинската Ви практика, които никога няма да забравите?
- Разбира се. За съжаление повечето случаи, които се помнят, са негативни. Нормално е човек да си ги припомня. Във всяка една специалност, особено в хирургичните, случаите, които се помнят, са онези, които са създавали проблеми и същевременно са завършили успешно. Но има и много хубави спомени. През тази година разрешихме няколко много сложни казуса на болни жени, които родиха бебета с тегло от 700-800 грама до килограм и всичко завърши добре и за майките, и за децата.

- Неотдавна имахте случай на бежанка, която постъпи при Вас. Как подходихте тогава?

- Жената беше доста болна и изплашена. Подходихме медицински и социално. И състоянието й беше овладяно бързо.

- Има ли млади лекари, които да искат да специализират във Вашето отделение?
- Да. Дори от днес при нас започват обучение трима млади лекари - току-що завършили. При нас работи и колега, който е завършил преди няколко години и също специализира. Ще има динамика в тази посока.

Коментари