Публикация

5 причини да изберете ДНК-базирана диета

Или какви са ползите от това да се храните според гените си


Бихте ли си купили дреха, която никога не сте виждали, само защото сте чули, че стои добре на друг човек? Рискът да се разочаровате от новата придобивка е твърде голям, защото това, че става и отива на другиго, не означава, че би ставала и отивала и на вас. Подобна е ситуацията и с диетите – това, че един хранителен режим е високоефективен за господин Х, не гарантира, че той ще се отрази по същия начин на госпожа Y.

А какво ще кажете за диета, създадена специално за вас и отчитаща персоналните нужди и изисквания на вашия организъм? Такава може да бъде изготвена на база на генетичен тест, който дава ценна информация за това какви промени трябва да направите в хранителния си режим, за да поддържате добро здраве и оптимална физическа форма.Ще научите подробности за индивидуалните реакции на организма ви към ключови метаболитни процеси и ще разберете какви стъпки трябва да предприемете, за да изградите пълноценен хранителен режим, който оптимизира процеса на отслабване. Резултатите могат да ви покажат например, че ви липсва ген, който помага на тялото при използване на определен витамин или че вашият черен дроб не е в състояние да разгражда някои вещества, поради специфична вариация на гените ви. Чрез регулиране на вашата диета според получените данни, вие бихте могли да постигнете по-добро здраве и перфектна форма.

ДНК-базирана диета ще ви позволи да избягате от познатата схема „проба-грешка“ и ще ви помогне да оптимизирате конктрола на теглото си, като същевременно поддържате добро здравословно състояние. Тя може ви бъде от полза по няколко причини, включително:

1. Да разберете от какво има нужда тялото ви

Една ДНК-базирана диета ще отговори на специфичните нужди на вашия организъм. По-дълбокото разбиране на персоналния ви генетичен потенциал ще ви помогне да установите как тялото ви реагира на определени хранителни вещества и кои навици (свързани със среда, работен режим, начин на живот) ви влияят негативно. Някои хора например са предразположени към напълняване и сърдечно-съдови заболявания при уседнал начин на живот и за тях движението и спорта всеки ден биха били от огромно значение. Други са по-склонни да изпитват недостиг на витамини, трети на въглехидрати.

2. Да увеличите продължителността на живота си в добро здраве

5 причини да изберете ДНК-базирана диета

ДНК-базираните диети не са свързани единствено с поддържането на добра физическа форма – те са и средство за постигане на добро здраве. В центъра на нутригеномиката – науката, която изследва взаимовръзката между гените и храненето – са здравословното състояние и физическият комфорт, или така наречената продължителност на живота в добро здраве. Според нутригеномиката чрез идентифициране кои от вашите гени имат неоптимални вариации, които с времето биха могли да ви причинят здравословни проблеми, вие можете да ги неутрализирате или компенсирате влиянието им чрез диетата си и да живеете по-дълъг и по-здравословен живот.

3. Да прочистите тялото си от токсините

Част от гените, които генетичните тестове за изграждането на ДНК-базирана диета изследват, играят роля в детоксикацията. Съществуват хора, при които те са силно неблагоприятни и тогава е важно да се помогне на организма, за да изпълнява тази функция. Смята се, че повишаването способността на тялото за детоксикация чрез добавяне на специфични зеленчуци (сред които е зелето) или хранителни вещества за подпомагане на черния дроб ще помогне на организма при някои хора да елиминира токсините и отпадъците и това ще доведе до по-добро здраве.5 причини да изберете ДНК-базирана диета

4. Да предотвратявате заболявания

Хората имат няколко десетки хиляди гена и част от тях играят изключително важна роля по отношение на метаболитните процеси. ДНК изследванията имат за цел да определят кои точно храни и в какви количества са оптимални за предотвратяване на заболявания като диабет тип 2, астма, остеопороза, чернодробни, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. Счита се например, че прием на калций в началото на живота намалява риска и скоростта на развитие на остеопороза, но ДНК тестовете допълнително ще помогнат да се определи кой се нуждае от калций най-много и в какви количества.

5. Да си обясните нетърпимостта към някои храни

Защо някои хора развиват непоносимост към определени храни, а други не? Коренът на проблема се крие в гените ни. Непоносимостта към глутен или лактоза например може да е изразена на генетично ниво – гените на някои хора ограничават способността им да обработват пшеница или млечни продукти. Избягването на храните, към които тялото ви има нетърпимост, е непрактично решение, което ви обрича на лишения. Нутригенетиката обаче предлага друг изход от проблема. Тя позволява да се определи предварително дали някой човек ще развие непоносимост към определени храни и дава насоки за това как може да се улесни експресията на определени гени, така че да появата на непоносимостта да бъде предотвратена.

Източник: www.nutrigen.bg

Коментари