Публикация

Метличината почиства, обезболява и заздравява

Дестилирана вода от метличина се прилага успешно при лечение на хемороидни възпаления


лечение на хемороиди

Името на Метличината (Centaurea Cyanus), произлиза от древна легенда за кентавъра Хирон, който след като бил ранен от отровната стрела на Херкулес, използвал синьото цвете, за да излекува раните си.

Метличината е едно от най-древните лечебни растения. Тя съдържа сапонини, пектини, гликозиди, алкалоиди, минерални соли. Използва се за понижаване на температура и обезболяване, както и при заболяванията на отделителната, дихателната и сърдечносъдовата система. Известна е също като спазмолитично, антисептично и диуретично средство. 

В народната медицина се прилага при главоболие, болки в гърлото, кашлица, ларингит и хрема. В някои страни се използва като лек при стомашни болки, запек, язви в устната кухина и кървене на венците, разширени вени, ставни заболявания, кожни рани и възпаления.

Дестилирана вода от метличина се използва при ухапвания от насекоми, възпаления на очите и е особено подходяща при лечение на хемороиди.

Силата на растението се проявява най-вече за бързото заздравяване на рани, както и в антисептичните му и аналгетични свойства.

Източник: NMED

Коментари