Публикация

Учени: Хроничният стрес тласка хората към измами

Високият кортизол е свързан с хроничния стрес, което държи хората в постоянно напрежение. При измама неговото ниво се снижава и те имат чувството, че се освобождават от стреса.


Хормоните на стреса влияят пряко върху морално-етичното поведение на човека. Такива поне са изводите на проучване със 117 мъже на учени от два университета Харвард и Тексас. Те доказаха, че двата хормона - тестостерон и кортизол тласкат хората към измами и неетично поведение. Въпреки че принципно хормоните на стреса и по-специално кортизолът са заплаха за нивата на тестостерона, при младите и амбициозни мъже, отдадени на работата си, може да се стигне до високи стойности и при двата хормона.

Според авторите на проучването високите нива на намаляват страха от наказание при индивида и повишават очакванията за възнаграждение. Високият кортизол пък е свързан с хроничния стрес, което държи хората в постоянно напрежение. При измама неговото ниво се снижава и те имат чувството, че се освобождават от стреса. Това дава основание на учените да разглеждат измамата като плод на химически процеси в организма.

Хроничният стрес е заплаха за болести като рак, диабет, депресия и астма. Затова не бива да разчитаме, че всичко ще отмине от само себе си. Можем да си помогнем, например чрез хранителни добавки. Има препарати, които компенсират някои липси в организма, резултат от продължителен стрес. Един от елементите, които се изчерпват бързо, е магнезият. Той има ключова роля за повишаване на нивата на серотонинхормона на щастието. Липсата му ни кара да се чувстваме не само стресирани, но и потиснати. Води до дисбаланс на нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Симптомите на магнезиев дефицит са безсъние, високо кръвно налягане, мускулни крампи и хронична умора.

Амбинор е подходящ препарат за хората с такива оплаквания. Той представлява уникална комбинация от важни за организма съставки - аминокиселините аргинин и аспартат, магнезий и витамин В6. Амбинор помага за преодоляване на физическата и психическата умора, намалява стреса и повишава жизнения тонус. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Диабет Астма Безсъние Магнезий Умора и стрес Диабет Астма Безсъние Магнезий депресия умора стрес рак високо кръвно налягане витамин В6 кортизол тестостерон аргинин амбинор мускулни крампи аспартат

Коментари