Публикация

Язвата предпочита изнервените и стресирани хора

Д-р Йордан Чурчев, гастроентеролог, специалист по горна и долна ендоскопия в болница „Доверие”, за рисковите фактори и съвременното лечение на язвата.


 

Д-р Чурчев, с какво се промени схващането за язвата и гастрита след откритието, че те се причиняват чрез инфекция с хеликобактер пилори?
След голямото откритие на Маршал и Уорън през 1983 г. нашето разбиране за язвената болест се промени коренно. Вече знаем, че това е практически едно заразно заболяване и основното му лечение е свързано с унищожаването на бактерията причинител.

 

Вече се знае, че и храненето има значение за протичането на заболяването, какви други фактори влияят?
Доста фактори влияят, защото, въпреки че хеликобактер пилори е основната причина за възникване на заболяването, много е важно на каква почва ще попадне причинителят в съответния организъм. Затова съществена роля за протичането на язвите имат нервната система и психиката. Те са основен регулатор на стомашната киселинност. Неслучайно вечно изнервените, забързани и стресирани хора са чест гостоприемник на язвата. Установено е също така, че известно значение за възникването на заболяването има и кръвната група.

 

Преди 20 години доста от пациентите с язва стигаха до операция, нерядко инвалидизираща, защото се премахваше значителна част от стомаха. Каква е ситуацията в момента?
Наистина, когато аз бях студент по медицина, основният метод за лечение на язвената болест беше оперативният. Днес до операция стигат много малко от язвено болните.

 

Какво е съвременното лечение?
Първият напредък беше откриването на Н2-блокерите в началото на 70-те години. Тогава решихме, че симетидинът, който намаляваше стомашната киселинност, е панацея, но много бързо разбрахме, че това не е така. Излезе ново поколение медикаменти, т.нар. инхибитори на протонната помпа, и днес омепразолът и медикаментите от неговата група са основно средство за лечение на язви и гастрити. Те водят до оптимално потискане на киселинността и симптомите изчезват още в първите дни след приема на омепразол. Язвата се излекува за 10-14-20 дни според тежестта й, но лекарството трябва да се приема между 30 и 45 дни според това дали се лекува язва на дванадесетопръстника или на стомаха.

 

Въпреки напредъка на медицината все още има хора, които при киселини, парене и болки в стомаха и хранопровода пият сода за хляб...
Не препоръчвам това средство, въпреки че непосредствено след приема му се чувства облекчение. Проблемът е, че содата след това води до последващи негативни ефекти – образуване на голямо количество въглероден двуокис, който раздува стомаха. Освен това неутрализирането на стомашната киселинност със сода води до компенсаторно още по-голямо увеличаване на киселинността. Това е един порочен кръг. Затова нека да прибягваме до хлебната сода само „аварийно” и да се лекуваме със съвременните медикаменти.


За категорична диагноза на язвата задължително ли е да се направи гастроскопия, от която доста хора се страхуват?
Това е единственият сигурен метод за диагностика не само на язвите и гастритите, но и на всички заболявания на горните отдели на храносмилателната система. Гастроскопията е важен метод и за ранното откриване на стомашния рак. Със съвременната апаратура изследването е бързо и не причинява болка, освен това може да се направи с лека упойка, при което пациентът спи няколко минути по време на процедурата.

Коментари