Публикация

Британските младши лекари стачкуват - 30 000 лири годишно не са им достатъчни

Засегнати са плановите операции в болниците, отменени са над 4000 рутинни процедури,


Младшите лекари не приемат  11% увеличение на основната заплата, което правителството предлага, да бъде за сметка на заплащането на допълнителния им труд, упражняван през почивни и празнични дни, както и в часовете между  19:00 и 07:00 часа, предаде Би Би Си.

Над 55 000 са младшите лекари в Англия, което съставлява една трета от медицинските специалисти на Острова. 37 000 от тях са членове на Британския Лекарски Съюз.

23 000 лири годишна базова заплата получават младшите лекари във Великобритания, като заплащането на някои от тях може да достигне от 30 000  до 36 000 лири в зависимост от това дали работят през почивните дни и дали дават нощни дежурства. 

По-рано днес британският министър-председател призова младшите медици да отменят стачните действия, предупреждавайки за "реални затруднения за пациентите", съобщава BBC.

Стачката е първата от двете планирани, след като синдикатът и правителството не можаха да постигнат споразумение по спорните точки от договора, касаещи основно социалните придобивки и заплащането на допълнителния труд.

В стачните действия не участват болничните консултанти, старшите лекари, медицинските сестри и акушерки.

Последният масов протест на лекари беше през далечната през 1975 г., когато медиците успяха да извоюват да им се плаща за допълнително изработените часове извън 40-часовата работна седмица.

Коментари